Evropska investiciona banka obeležila 60 godina rada

Negre je, na obeležavanju 60. godina rada i poslovanja EIB, podsetila da je banka u ovom regionu bila angažovana pre 40 godina i pomogla izgradnju kapitalnih projekata kao što je autoput Bratstva i jedinstva.

- Kroz naše projekte gradimo mostove između ljudi, zemalja i ekonomija ovog regiona, ali i izneđu regiona i Evropske unije, kako bi se približili članstvu u EU - rekla je Negre.

Negre je najavila da se planira obnova Instituta za onkologiju, ortopedije na Banjici, porodilišta Narodni front, kao i pomoć u vodosnabdevanju i izgradnja gradskih pijaca širom Srbije.

- Imamo u planu da, samo u Srbiji u budućnosti, podržimo projekte vredne više od milijardu evra u raznim sektorima širom zemlje, kombinujući naše kreditiranje sa donacijama - rekla je Negre na prijemu u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ona je navela da je taj prostor sa namerom izabran jer je EIB pomogla obnovu tog objekta i očuvanje filmskog nasleđa, ali da je prijem mogao biti održan i u Narodnoj biblioteci u beogradu ili na Niškoj tvrđavi, jer sve nosi pečat EIB.

Brnabić je rekla da su neki od najvidljivijih rezultata saradnje Srbije i EIB putnička i železnička infrastruktura.

- Manje vidljivo, ali za građane veoma važna je komunalna infrastruktura u lokalnim samoupravama - rekla je Brnabić koja je istakla da je za nju posebno značajna zdravstvena infrastruktura.

Podsećajući na obnovu Kliničkog centra u Nišu, Brnabić je rekla da Srbiju očekuje renoviranje Kliničkog centra Srbije u Beogradu, a potom kliničkih centara Vojvodine i Kragujevca.

Brnabić je navela da je značajna podrška EUB razvoju digitalizacije, inovacijama i start up kompanijama, napominjući da je 60 miliona evra dato za naučnu infrastrukturu u vidu naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, lamela na Elektotehničkom fakultetu u Nišu i Biosens institutu u Novom Sadu.

- Nećemo sve projekte završiti u mandatu ove vlade, ali ako završimo ono što smo planirali, Srbija će 2020. godine igledati mnogo drugačije kada je reč o potrebama mladih naučnika - rekla je Brnabić.

Premijerka se zahvalila EIB i za podršku regionalnim projektima, ukazujući da bez stabilnog i jakog regiona nema ni stabilne, ni jake Srbije. Ona je pomenula gasnu interkonekciju i autoput mira i istakla da Vlada Srbije ostaje pouzdan partner EIB.

Izvor: FoNet
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još