SAVEZNIK U MRŠAVLJENJU: 9 stvari koje niste znali o bananama

Koliko kalorija imaju?

Jedna srednje velika banana ima oko 105 kalorija.

- Savršen je međuobrok od 100 kalorija - kaže Dženifer Davos, registrovana dijetetičarka i nutricionistkinja iz havajskog Honolulua.

Od čega se sastoji banana?

Uglavnom od ugljenih hidrata, što je u suštini jako dobro.

- Ugljeni hidrati su primarni izvor "goriva" za mišiće. Potrebni su nam zbog energije i pokretljivsti - objašnjava Davis. Idealne su za doručak, pre treninga ili u energetskom smutiju.

Da li su banane pune šećera?

Banane naravno imaju nešto šećera u sebi i to 14 grama, ali je ta vrsta voćnog šećera i dolazi zajedno u paketu sa tri grama vlakana i čak gramom proteina. Nemasne su i ne sadrže dodane šećere koji se mogu pronaći u energetskim pločicama, keksićima i bombonima.

- Visok unos vlakana pomaže u održavanju zdravlja zglobova - kaže Davis i dodaje da vlakna mogu čak pomoći u prevenciji nekih vrsta karcinoma, poput raka creva.

Osim svega navedenog, u banani ima i vitamina C, A, folne kiseline, magnezijuma, gvožđa i antioksidansa.

Zašto je bitan kalijum u banani?

- Radi se o elektrolitu koji većina nas ne dobija dovoljno. Pomaže kontrakciji tvojih mišića i srca - kaže Davis.

Objašnjava kako natrijum i kalijium zajedno deluju kako bi omogućili vodi da ulazi i izlazi iz stanica.

Istraživanja su pokazala i kako je kalijum ključan u držanju krvnog pritiska u ravnoteži i da redovnim unosom kroz hranu može da pomogne u smanjenju krvnog pritiska, kao i očuvanju zdravlja srca i bubrega.

Da li treba da jedem banane pre treninga?

Da! Banane potpomažu mišićne funkcije i zato su odličan izvor energije za vreme treninga. Jedno je istraživanje iz 2012. pokazalo da konzumacija banane tokom vežbanja jednako je efektivna kao i konzumiranje energetskog pića u pogledu podizanja energije, a pored toga je mnogo zdravija.

Da li banana smanjuje bol u stomaku?

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da vlakna iz banane pomažu kod smanjenja bola u stomaku zbog gasova i kod zatvora. Takođe, kalijum pomaže stabilizaciji nivoa natrijuma u telu što smanjuje nadutost, prema Harvardskoj školi medicine.

Sa čime je najzdravije da se kombinuje?

Nije nužno jesti bananu uz neku drugu hranu, osim ako nemaš dijabetes tipa 2. Onda ne bi bilo loše da ih jedete uz malo putera od nekog orašastog voća, poput kikirikija. To je dobra kombinacija i za one koji žele da smršaju, a još jedna verzija je uz kvinoju za doručak.

Da li postoji neki rizik za moje zdravlje, ako jedem banane?

Većina ljudi sme bez problema da pojedu šest do sedam banana dnevno. U slučaju hroničnog oboljenja bubrega treba se posavetovati sa lekarom o dozvoljenoj količini. Uz to, uzimanje određenih lekova poput beta-blokatora, koji mogu uticati na visoke nivoe kalijuma, takođe zahteva konsultacije s lekarom.

Kako banane pomažu kod mršavljenja?

Istraživanje za "Nutrients" pre dve godine otkrilo je da unos voća pomaže u prevenciji gojaznosti, što znači da treba ukomponovati što više voća u jelovnik, uključujući i banane. Davis čak preporučuje banane pre obroka kako bi vlakna iz njih dala osećaj sitosti i smanjila mogućnost prejedanja. Odlične su i kao zamena za ulje u pekarskim proizvodima, kao i sladoled koji se pravi jednostavnim blendiranjem zamrznutih banana.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još