TOKOM CELOG LETA: Šest trikova da vam boja kose ostane intenzivna i postojana

Koliko god voleli leto, ono donosi i niz problema.

Pogotovo kada je u pitanju farbana kosa. Znoj, sunčevi zraci, morska so i drugi spoljašnji faktori izbeljuju boju i oštećuju vlasi. Ali, postoji nekoliko trikova pomoću kojih možete očuvati postojanost vaše boje, čak i ako osveženje tražite u bazenu.

1. Koristite kokosovo ili maslinovo ulje za kosu

Ulje za sunčanje obavezna je oprema za plažu, ali nemojte ga mazati po kosi. Boju i vaše vlasi najbolje će zaštiti prirodna ulja, poput kokosovog ili maslinovog. Odaberite svoje omiljeno i pre nego što uskočite u more ili bazen, stavite ulje po celoj kosi. To će napraviti zaštitni sloj između pramenova i morske soli, odnosno hlora iz bazena, pa će vaša boja ostati netaknuta.

2. Istuširajte se pre kupanja

Pre nego što uđete u vodu, istuširajte se običnom vodom jer će tako kosa upiti manje hlora i morske soli. Isto ponovite i nakon plivanja. A ako u blizini nemate tuš, ponesite bocu vode i pokvasite kosu.

3. Koristite kremu za sunčanje

Baš kao i vašoj koži, i kosi je potrebna zaštita od štetnog UV zračenja. A ako niste znali, danas postoji niz proizvoda za kosu sa zaštitnim faktorom, čiji se broj na policama u prodavnicama u letnjim danima udvostruči, tako da potraga neće biti teška.

4. Zavežite kosu

Frizuru koju imate kada idete na plažu ili bazen takođe igra veliku ulogu u njenom održavanju. Ako možete, najbolje bi bilo da što manje kvasite kosu, a to ćete najlakše postići ako je svežete u punđicu.

5. Pravilno je šamponirajte

Znamo da vam se ne da baš svaki dan nakon dolaska s plaže ili bazena detaljno perete kosu, ali ako želite da sačuvate boju, to je upravo ono što biste trebalo da uradite. Na letovanje obavezno ponesite šampon za obojenu kosu, čak i ako ga redovno ne koristite jer vam leti treba bolja zaštita. I, nemojte biti lenji, već svaki dan izdvojite 10 minuta za temeljno pranje kose.

6. Pojačajte negu

Regenerator za kosu obavezan je korak u njenoj nezi, pogotovo ako je ofarbana. Ali leti biste tu negu trebalo da pojačate maskom, uljima i drugim preparatima za negu kose i očuvanju njene boje jer se zbog soli, hlora i sunca mnogo brže oštećuje.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još