Korupcija uobičajena pojava u Srbiji

BEOGRAD, 24. maja 2010. (Beta) - Korupcija je uobičajena pojava u Srbiji, smatra 90 odsto građana, a broj onih koji smatraju da će se nivo korupcije smanjiti u narednoj godini jedva prelazi 10 odsto, rezultati su ispitivanja javnog mnjenja koje je sproveo Medijum galup.

Rezultati pokazuju da građani bolje prepoznaju šta je korupcija u političkom životu i izbornim kampanjama, da su manje spremni da plate mito, ali da su neodlučni kada treba da prijave korupciju.

Prema istraživanju, objavljenom na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije (www.korupcija.gov.rs), ukupno 45 odsto građana smatra da se nivo korupcije povećao u proteklih godinu dana, a 38 odsto misli da je ostao isti.

Slična su očekivanja i za narednu godinu - trećina očekuje više korupcije, isti nivo korupcije očekuje gotovo polovina ispitanika - 45 odsto, dok 13 odsto misli da će korupcije biti manje.

Ogromna većina ispitanika, 89 odsto, veruje da elita ne brine za korupciju na nižem nivou jer je ne pogađaja, da velika preduzeća žele korumpiranu vladu jer imaju koristi od toga (77 odsto), te da političari nemaju volju da se bore protiv korupcije jer i oni imaju koristi od nje (87 odsto).

Pogledajte još