Radijski festival u Vrnjačkoj Banji

Domaćin šestog po redu nacionalnog radijskog festivala u oganizaciji Radija S je, kao i prošle godine bila je Vrnjačka Banja. Završna manifestacija je podeljena u tri dana – pvo veče je rezervisano za mlade nade koje su se pokazale najuspešnijim u takmičenju „Stars“, a među 14 odabranih finalista najbolji utisak na žiri je ostavila Beograđanka Jovana Repović koja je otpevala hit grupe Zana „Dodirni mi kolena“.

Jovana bi, prema najavama organizatora, trebalo da dobije nagradu u visini od 100.000 evra koja obuhvata snimanje maksi singla, saradnju sa poznatim kompozitorima i tekstopiscima, obezbeđeno mesto u finalu Radijskog festivala naredne godine i razne druge pogodnosti.

Finalno veče proteklo je u znaku pesama koje su potpuno u skladu sa programskom koncepcijom Radija S. Mladi interpretatori su pevali hitove Sergeja Ćetkovića, Marije Šerifović, grupe Mobi Dik... Pokazali su da su svi zaslužili mesto u završnici, mada se mora istaći da, osim određenih izuzetaka, odabrane numere ne predstavljaju pevački izazov. Još nešto bi doprinelo boljem utisku – živa svirka, jer pevači grade put ka zvezdama, između ostalog, i kroz interakciju sa muzičarima koji su, u ovom slučaju, bili puki statisti sa instrumentima.

Žiri u sastavu Bane Opačić, Željko Vasić, Bojan Marović, Antonio Dimitrijevski (direktor Makedonskog radijskog festivala) i predsednica Cveta Majtanović, nije imao lak zadatak – na kraju je pobeda pripala Jovani, a ubedljivo najveću podršku publike je imao Lazar Isidorović koji je pevao hit Sergeja Ćetkovića „Budi mi voda“.

Podstrek mladim pevačima su dali i Maja Nikolić, Tanja Banjanin, pobednik makedonskog radijskog festivala Vlatko Ilijevski i, može se reći, zvezda večeri Jelena Tomašević koja je po završetku zvaničnog dela i proglašenju pobednika otpevala svoje najveće hitove.

Oblake koji su se nadvijali nad Vrnjačkom Banjom svojim neodoljivim osmehom oterala pobednica prošlogodišnjeg Radijskog festivala, Crnogorka Milena Vučić.

Vidim da ima novina na festivalu – nema takmičenja, nema nagrada. Ja sam više takmičarski tip, volim da se nadmećem, ali OK je i ovako“ – rekla je Milena čim je pristigla u kafić „Goč“.

Nedavno si snimila jednu pesmu za veoma popularnu kompilaciju „Miligram“, šta sledi dalje ?
- Do kraja godine će, nadam se, izaći novi album. Ponovo ću sarađivati sa Željkom Joksimovićem, a pošto on, kao što je poznato, ima mnogo obeveza, moram da budem malo strpljiva.

Kako će zvučati taj novi album, možeš li makar da nagovestiš ?
- Podsećaće dosta na prethodni, jer će biti dosta energije i brzih pesama. Biće, međutim, i novog zvuka, možda čak i hausa. Pratim muzičke tokove, a i volim tu muziku. Osnova će ipak biti pop-rok – bitno je da muzika i tekstovi budu dobri, da se dobro otpevaju, za sada sam zadovoljna.

Koncerti ?
- Prerano je za njih, imam samo jedan album. To planiram kada izađe taj drugi album. Imam svoj bend sa kojim radim, uglavnom po Crnoj Gori, i ne toliko često, nego otprilike jednom mesečno. To je sasvim dovoljno da budemo uvežbani i da steknemo zajedničku energiju kojom možemo da pokrećemo publiku.

Milena Vučić je održala svoj mini-koncert drugog dana festivala. Hitovima kao što su „Luče“, „Da l’ ona zna“ i drugim zagrejala je publiku i učinila hladno majsko veče toplijim.


Tekst: Milan Ćunković

Pogledajte još