Festival Mikser 2010.

Posle miksa silnih kiša i hladnih dana vreme se prolepšalo taman da odem na ovogodišnji regionalni festival kreativnosti i inovativnosti koji promoviše Beograd i Balkan kao novi razvojni centar pre svega Evrope, a može i šire.

Kao što rekoh lepo je veče, i prijatno, utorak – dan koji se lepo miksuje sa sredom, četvrtkom... pa do subote, znači od 25. do 29. maja ove godine (koji ovo beše drugi, treći...) na desnoj obali evropskog Dunava u prostorima Žitomlina - Luke Beograd, na donjem Dorćolu.

Festival Mikser, a mene podseća i na sajam, ali u najpozitivnijem značenju te reči i zašto da ne, namenjen je prvenstveno uskostručnoj publici, ali takođe su dobro došli, i bolje nas našli, i ona pre svega mlada publika željna novih, avangardnih, alternativnih dešavanja u umetnosti, dizajnu... jednom rečju u kulturi.

Sam program festivala sastavljen je iz nekoliko celina: Expo zona, Kontakt zona, Talent zona, Art zona, zona Edukacije, Party zona i Open Air Cinema.

Organizacija odlična, tako da smo lako našli press materijal sa programom festivala, ali i učesnici festivala su se odlično pripremili pa smo uz prezentaciju dobijali i bogat reklamni materijal, i štošta još lepo i zanimljivo.

U magacinu je uglavnom bio prostor predviđen za dizajn (arhitektura, uređenje enterijera, industrijski dizajn...), a u silosima su se predstavili mladi, ali i afirmisani umetnici, svojim malim izložbama (po principu jedan umetnik – jedna galerija – jedan silos – ili tako već nekako), taj deo mi je bio i najzanimljiviji, nekako je odlučno pobegao od klišea, i potpuno postao kompatabilan sa svetskim trendovima. I zato jedno veliko Bravo!

A i pivo om je dobro, i ima ga na više punktova, pa dok sam ih sve obišao, pa sam se zabrojao, jesam li bio za ovim šankom... Moram iz početka...

Mnogo za jedno veče, moram doći opet i opet, i nadam se i sledeće godine, a mogao bi i duže da traje, i prostorno da se širi, pa i da traje 365 dana u godini... Meni bi to bilo ne samo OK, već smatram to jednom neophodnošću u smislu obrazovanja i poslovanja u ovim oblastima.

Uostalom kako je to sve ove godine, ako ste išta skapirali iz teksta - super, ako niste, imate odlične fotke, koje ne samo da su ilustrovale Mikser festival 2010. već i na najbolji moguć način prenose pravu atmosferu i suštinu... Bravo, Mirjana!

E, ako i to nije dovoljno, a ako smo vas dovoljno zaintrigirali, onda put pod noge pa preko Urćola i Dorćola do Miksera, ovo se ne propušta tek tako, i nema opravdanja što vas nije bilo, ostaje minus velik kao izdizajniran artistički izestetizovan ožiljak...

Vidim vas... jeste se izmiksovali... niste se izmiksovali...

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još