Džamije kod mesta gde su bile kule-bliznakinje

NJUJORK, 26. maja 2010. (Beta-AP) - Veće zajednica grada Njujorka odlučilo je podrži plan za izgradnju džamije i kulturnog centra blizu mesta gde su bile kule-bliznakinje Svetskog trgovinskog centra, srušene terorističkim napadom 11. septembra 2001. godine.

Plan koji je podržan u noći između utorka i srede, izazvao je kontroverze u njujorškoj javnosti. Za plan je glasalo 29 članova veća, jedan je bio protiv, a 10 je bilo odsutno. "To je seme mira. Verujemo da je ovo značajan korak u muslimanskoj zajednici da se suprotstavi mržnji i fanatizmu manjine", rekao je član veća Rob Taunli.

Na sastanku je bilo glasnog neslaganja i sporenja, a protivnici projekta su uzvikivali "Gradite na hrišćanskom groblju!", dok su neki držali natpise "Iskažite poštovanje prema 3.000" poginulih u terorističkom napadu septembra 2001. godine.

Mnogi su rekli da se ne protive izgradnji džamije, ali ne toliko blizu mesta gde su srušene kule-bliznakinje u napadu islamske terorističke organizacije Al Kaide.

Pristalica konzervativnog pokreta Čajanke Mark Vilijams je predloženi kulturni centar nazvao spomenikom terorističkim napadima. Organizatori tog centra, Doma Kordobe, kažu da će u njemu biti prostor za umetničke performanse, bazen, škola kuvanja, obdanište i radionica.

Pogledajte još