Pratimo izjave vođstva Srbije o NATO

BEOGRAD, 27. maja 2010. (Beta) - Rusija pažljivo prati izjave rukovodstva Srbije da se u ovom momentu pitanje o članstvu u NATO ne postavlja i da se to ne razmatra, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin.

"Konacna odluka je, bezuslovno, na Srbiji", rekao je ambasador Rusije za junski broj beogradskog mesečnika na engleskom jeziku Kord (CorD). Objašnjavajući zašto se Rusija protivi daljem širenju NATO, Konuzin je skrenuo pažnju na formulaciju sadržanu u novoj vojnoj doktrini te zemlje.

"U njoj se, između ostalog, govori da rizike po bezbednost moje zemlje stvara težnja da se ’potencijalima sile NATO daju globalne funkcije, koje se realizuju uz kršenje međunarodnog prava, da se vojna infrastruktura zemalja članica NATO približi granicama sa Rusijom, između ostalog i putem širenja ovog bloka'", rekao je Konuzin.

Ambasador je istakao da u "uslovima nedovršenosti procesa transformacije Alijanse tehničko širenje bloka ne predstavlja adekvatnu reakciju na savremene izazove, ne jača bezbednost ni novih članica, ni NATO, ni Evrope u celini".

Pogledajte još