Crkve i verske zajednice podržale zaveštanje organa

BEOGRAD, 27. maja 2010. (Beta) - Crkve i verske zajednice u Srbiji podržale su u četvrtak zaveštanje organa radi očuvanja ljudskih života, ocenivši da je to izraz najveće ljubavi i brige prema bližnjem.

Na okruglom stolu "Uloga crkava i verskih zajednica u nacionalnom programu za transplantaciju" kome su prisustvovali predstavnici crkava i verskih zajednica, stručnjaci za transplantaciju i predstavnici pacijenata, potpisana je zajednička izjava u kojoj se navodi da judaizam, hrišćanstvo i islam smatraju da je religijska obaveza lečiti obolelog i produžiti mu život.

U zajedničkoj izjavi izražena je podrška stvaranju nacionalnog programa zaveštanja organa isključivo u svrhu očuvanja ljudskih života, a ne za potrebe medicinskih eksperimenata ili nastavne svrhe studenata medicine.

"Biblijski, talmudski i kuranski stihovi nas obavezuju na intervenciju u situacijama u kojima treba spasiti život:'Nemoj stajati na strani dok se proliva krv tvog bližnjeg', 'Ljubi bližnjeg svog kao sebe samog', 'I neka tvoj brat živi s tobom', 'Onaj ko spasi jedan ljudski život kao da je spasao čitav svet'", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Izjavu su potpisali rabin Isak Asijel, generalni sekretar Rijaseta Islamske zajednice u Srbiji Eldin Ašćerić, episkop jegarski Porfirije i predstavnik Katoličke crkve Vladislav Varga.

Pogledajte još