Strane investicije nešto veće nego u 2009.

BEOGRAD, 27. maja 2010. (Beta) - Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je u četvrtak da bi ove godine direktne strane investicije u Srbiju mogle biti nešto veće od prošlogodišnjih, koje su iznosile oko dve milijarde dolara.

Na predstavljanju Indeksa investicionih reformi 2010. za zemlje jugoistočne Evrope koji je uradila Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), on je kazao da očekuje taj nivo direktnih ulaganja, jer je u toku seljenje industrija iz zapadne i centralne Evrope ka drugim tržištima, u čemu Srbija može pronaći svoju šansu.

Istakao je da je strateški cilj Vlade Srbije je da se u granama koje su tradicionalno uvozno zavisne, kao što je automobilska industrija, pokuša preokret i zemlja od uvoznika postane izvoznik, zbog čega nudi podsticaje ne samo za tu industriju, već i za oblast elekronike i informacionih tehnologija.

Dinkić je kazao da Srbija pokušava da privuče strane direktne investicije i zaključivanjem ugovora o slobodnoj trgovini. Do sada su, kako je naveo, takvi ugovori zaključeni sa zemljama koje ukupno imaju više od milijardu stanovnika i to sa Rusijom, Belorusijom, Turskom, Kazahstanom, zemljama CEFTA i EFTA.

Pogledajte još