BEOGRAĐANI, PAZITE SE KAD KREĆETE NA ODMOR: Prazni stanovi na meti lopova

Sezona godišnjih odmora uveliko je otpočela, a ukoliko planirate da putujete, obavezno se pozabavite zaštitom svojih stanova i druge imovine jer - lopovi ne idu na letovanje!

Zoran Kovačević, načelnik beogradskog odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata, savetuje kako da na brz, jednostavan i jeftin način obezbede svoje domove dok uživaju na moru, planini ili selu.

- Lopovi ordiniraju tokom cele godine, ali su Beograđani najugroženiji tokom letnjih meseci. Tada se u glavnom gradu obiju četiri stana dnevno - kaže za "Kurir" Zoran Kovačević.

Prema statistici beogradske policije, godišnje se u proseku obije 1.400 stanova.

- Stan mora biti obezbeđen, jer to zaista nije skupo. Najvažnije je kupiti sigurnosna vrata s bravom koju je gotovo nemoguće otvoriti, a takvih ima na tržištu. Dobra stvar je i video-nadzor s kamerom koja čuva snimak i koja se može povezati s telefonom, kao i alarmi. Ukoliko putujete, možete ostaviti upaljeno svetlo ili zamoliti osobu od poverenja da skuplja račune i obilazi stan kako bi se stekao utisak da nekoga ima tu. Ljudi koji žive na nižim spratovima, iako možda nije vizuelno lepo, trebalo bi da stave rešetke, jer će to odvratiti lopove - savetuje Kovačević.

On napominje da, iako beogradska policija ima nešto više posla tokom letnje sezone, broj krađa je tokom čitave godine ujednačen.

- Lopovi su najaktivniji pre podne, kada je većina građana na poslu, ali i kada padne prvi mrak, jer tada neopaženo ulaze u objekte. Retko se provale dešavaju vikendom i noću, jer su kradljivci svesni da će se tada verovatno sresti s vlasnikom - kaže načelnik i dodaje da pre krađe lopovi proveravaju da li u kući ili stanu ima nekoga.

- Ranije su zvali na fiksni telefon, a sada gledaju da li predveče ima svetla u stanu, vraćaju se i po nekoliko puta do zgrade. U ulazu gledaju sanduče za poštu i ako uoče da u njemu ima mnogo računa, to im je znak da vlasnici verovatno nisu tu. Neretko i samo stanu ispred vrata i osluškuju da li ima ikakvih zvukova unutra - objašnjava Kovačević neke od taktika obijača.

Načelnik kaže da statistika pokazuje da su u Beogradu najugroženije opštine Vračar, Stari grad i Savski venac.

- Ta naselja su im primamljiva, jer procenjuju da tu žive imućniji građani. Zato je najbolje da građani dragocenosti i novac čuvaju u bankarskim sefovima, a ne u kući - kaže sagovornik "Kurira".

Kovačević objašnjava da kod sigurnosnih brava koje se teško otvaraju lopov može ući u kuću samo ako obije malter oko celih vrata.

- Interesantno je da smo imali jedan takav slučaj. Kuća je bila izolovana, pa je lopov imao nekoliko sati vremena da obije ceo zid oko vrata. Reč je bila o kući u kojoj nije bilo stanara duže vreme, ali se takvi slučajevi dešavaju jednom u 20 godina - ističe sagovornik.

Lopovi, prema rečima Zorana Kovačevića, nisu nasilni, a pobegnu čim čuju prvi šum.

- Ukoliko im se dogodi da čuju neki zvuk, oni odmah beže. Dešavalo se da na mestu krađe zaborave alat, ali i da pronađemo njihova dokumenta ili mobilne telefone. Takođe, bilo je slučajeva da uđu u kuću i pokradu hranu iz zamrzivača. S druge strane, dešavalo se da dođu kamionom i isprazne kompletan stan - opisuje slučajeve s kojima se susreo naš sagovornik.

Načini zaštite:

  • Sigurnosne brave
  •  Video-nadzor
  • Alarmni sistemi
  • Pouzdani rođaci
  • Sefovi u bankama
  • Rešetke na prozorima

Izvor: Kurir
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još