Česi biraju novi parlament

PRAG, 28. maja 2010. (Beta) - Više od osam miliona čeških birača danas i sutra glasa na redovnim parlamentarnim izborima na kojima je neizvesno ko će sastaviti vladu pošto šansu da pređe cenzus od pet odsto glasova prvi put ima nekoliko malih, nepoznatih stranaka.

Izbori se održavaju po proporcionalnom sistemu. Birališta se otvaraju u petak u 14 časova, a za neke od 25 stranaka i pokreta češki birači će moći da glasaju i u subotu do 14 časova.

Ovi izbori koje su analitičari označili za najmanje predvidljive u istoriji mlade češke demokratije, trebalo bi da reše duboku političku krizu nestabilnih vlada nakon prethodnih izbora 2006. godine.

Pre četiri godine su desnica i levica voljom birača podelile parlament tačno na pola, a konzervativci iz Građanske demokratske stranke Mireka Topolaneka formirali su vladu samo zahvaljujući glasovima prebega od socijaldemokrata.

Vlada izložena na milost glasovima dvojice maksimalno trojice prebeglih poslanika išla je iz krize u krizu da bi je na kraju u proleće prošle godine usred predsedavanja Evropskom unijom oborila opoziciona levica - socijaldemokrati i nereformisani komunisti.

Pogledajte još