Ikea povećava saradnju sa kompanijama u Srbiji

BEOGRAD, 1. juna 2010. (Beta) - Ikea očekuje da joj Simpo iz Vranja u ovoj godini isporuči nameštaj vredan od osam do 10 miliona evra, izjavio je direktor Ikee za jugoistočnu Evropu Dragan Skalušević.

On je agenciji Beta rekao da saradnja sa Simpom, koja je u poslednjih godinu i po intenzivirana, može još da se poveća i podsetio da vranjanska kompanija trenutno snabdeva Ikeu u Rusiji, Portugalu, Španiji i Italiji.

"U 2008. izvoz srpskih dobavljača za Ikeu bio je oko dva miliona evra. Od momenta početka pregovora sa Simpom, taj izvoz je skočio na šest miliona evra samo iz Simpa u 2009, a ove godine se očekuje da će izvoz biti od osam do 10 miliona evra samo iz vranjanske kompanije", naveo je Skalušević.

On je naveo da je Ikei (www.ikea.com) "važno i da nađe dobavljače iz Srbije i okolnih zemalja, kako bi imali regionalno snabdevanje prodajnih objekata, jer se transportni troškovi povećavaju".

Ikea, kako je dodao, trenutno u Srbiji sarađuje i sa fabrikom "Jasen-Lukić" iz Paraćina, koja proizvodi elemente za nameštaj, a cilj je da u narednih četiri do pet godina za Ikeu isporuči robu vrednu od četiri do 4,5 miliona evra.

Pogledajte još