Još jedan brod krenuo ka Gazi

JERUSALIM, 1. juna 2010. (Beta-AP) - Strani aktivisti koji podržavaju palestince u utorak su saopštili da su poslali još jedan brod da pokuša da probije izraelsku blokadu Gaze.

U napadu izraelske mornarice na flotu koja je prevozila humanitarnu pomoć do pojasa Gaze u ponedeljak je poginulo 19 ljudi, što je širom sveta izazvalo oštre osude Izraela. Predstavnica Pokreta za oslobođenje Gaze Greta Berlin rekla je da je još jedan teretni brod isplovio iz Italije ka Gazi, a očekuje se da će mu se pridružiti drugi brod sa oko 60 putnika.

"Naš inicijativa neće stati. Mislimo da će se Izrael konačno prizvati zdravom razumu. Moraće da prekinu blokadu Gaze, a jedan od načina da se to postigne je da nastavimo da šaljemo brodove", rekla je Greta Berlin u sedištu organizacije na Kipru.

U više muslimanskih zemalja u ponedeljak su izbili protesti posle napada izraelske mornarice na flotu koja je prevozila humanitarnu pomoć za pojas Gaze. U Izraelu se rasplamsala debata o tome da li je vojna operacija pogrešno vođena.

Pogledajte još