Terry Callier

Poslednjeg dana Belef-a sve je dobilo onakav oblik kakav je i trebalo. Terry Callier je zatvorio „Belef“ kako i dolikuje festivalu koji je Beograd obogatio kulturnim sadržajem u poprilično mirnom letu. A publika je Terrija pozdravljala onako kako dolikuje ovom talentovanom umetniku

Pun pogodak je što je Teri našu zemlju posetio u leto, jer u toploj večeri njegova muzika najviše i prija. U SKC-u je bilo prilično vruće, a šteta je što tako nije bilo napolju. 

U punoj sali skoro pozorišna atmosfera, svi gledaju u pravcu bine, retko ko priča, većina stoji, tek poneko đuska. Bubnjevi, dve gitare, saksofon, i hrapav Terijev glas izmamljuju osmehe i oduševljenje. Nakon svake pesme publika glasno tapše. Terijev specifični vokal u spoju sa akustičnom gitarom daje poseban doživljaj. Svaku pesmu emocionalno je obojio i prodoran saksofon. Soul, jazz, funk, gospel isijava iz svake note. Ono što posebno raduje je publika koja sa čvrstom pažnjom prati svaki pokret benda, upija svaki zvuk.

Rođen je 1945. u Čikagu. Njegov specifičan vokalni talenat, uz korišćenje akustične gitare, ostao je okosnica stila koji se može opisati kao soul-folk, u kome mu nema ravnog u istoriji pop muzike. Njegov album iz 1978. „Fire On Ice“, uvršten je u sve enciklopedije soula, baš kao i „Turn You To Love“ objavljen godinu dana kasnije sa koga su ostali upamćeni klasici „Ordinary Joe“, „Sign Of The Times“ i „Pyramidas Of Love“. 

Početkom osamdesetih, sa eksplozijom new wavea, zamire interesovanje za soul i Teri Kalije se povlači sa scene. Tek deset godina kasnije, nastupa veliki povratak interesovanja za zaboravljenim herojima soula, zahvaljujući etiketi Acid Jazz i DJ-evima kao što su Gilles Peterson i Russ Dewbury

Veliki povratnički album „Timepeace“ iz 1998. godine, nesumnjivi je klasik modernog soula koji je širom otvorio vrata nove, velike Kalijeove popularnosti, tako da su do 2001. godine reizdati svi njegovi albumi iz prvog dela karijere, na čelu sa legendarnim „The New Folk Sound of Terry Callier“, iz 1968. godine.

Njegov kvalitet potvrđuje i saradnja sa fantastičnim muzičarima kao što su: Koop, Zero 7, Paul Weller i 4 Hero, i dokazuje da je njegova muzika univerzalna, a da talenat premašuje muzičke granice i žanrove. Opravdao je sve nazive „muzičke ekskluzive“. I više od toga. 

Do sledećeg Belefa. 

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još