Tuš protiv lošeg raspoloženja

Tuš ujutru ili nakon posla često predstavlja savršeno opuštanje. Ali tuširanje je i čudotvorno sredstvo protiv lošeg raspoloženja, stresa i viška kilograma, kaže bečki profesor Hademar Bankhofer 

Ko nakon ustajanja ima grč u predelu vrata tuširanjem može da ublaži bolove. Topli mlaz vode celo telo snabdeva toplotom koja prija i leči, a opušta mišiće, zglobove i kičmu. 

Tuširanje je čudotvorno i kod lošeg raspoloženja, a to su dokazali i psiholozi Bečkog univerziteta. Topla voda iz tuša proizvodi u mozgu hormone sreće kao što je to slučaj na primer kod džogiranja. 

Ljudi pod stresom pomoću toplog tuša mogu ponovo da uspostave unutrašnju harmoniju. Pet minuta tuširanja prema Bankhoferu može da spere opterećenje izazvano stresom i da smiri iziritirani nervni sistem. Ko za tuširanje koristi gel sa kombinacijom mirisa grejpfruta, komorača ili estragona i udiše taj miris, aktivira određene nerve koji podstiču sagrevanje masti u telu. Ako nakon tuširanja želite da budete fit, onda za tuširanje koristite mirise limuna, narandže i jasmina. 

Za zdravo tuširanje je bitno da bude kratko i ne previše vruće. Dugo tuširanje i previše gela slabe zaštitni kiselinski omotač kože i isušuju je. Moguće posledice su upale i druga dermatološka oboljenja. Kod gelova za tuširanje trebalo bi obratiti pažnju da su ph-neutralni. Osim toga bi kožu nakon sapunjanja trebalo temeljno oprati, odredite sebi duplo više vremena nego  za sapunjanje. 

Nakon tuširanja je važno da se temeljno obrišete, a  suvu kožu bi trebalo namazati kremom. 

Compress

Pogledajte još