Sindrom uznemirenih nogu

Desetina svetske populacije pati od takozvanog "sindroma uznemirenih nogu" - neurološkog poremećaja koji otežava sedenje ili ležanje na duži vremenski period

Taj poremećaj, utvrdili su američki neurolozi, često se javlja uveče i tokom noći, što otežava spavanje. Međutim, rezultati dva najnovija istraživanja ukazuju da su koreni ovog problema – genetske prirode.

Koliko nas želi dobro da spava? Ukoliko se često budite ili ne spavate dobro tokom noći, razlog za to bi mogla da bude genetika. Gospođa Lin Kajzer, prenosi njenu izjavu Glas Amerike, tvrdi da nije spavala čvrsto duže od deset godina. "Teško je da budete dobro raspoloženi, posebno kada ne spavate dobro" - vajka se ona. Lin Kajzer je jedna od više miliona osoba koje pate od sindroma uznemirenih nogu. 

Doktor Džon Vinkelman, direktor Centra za istraživanja sna i spavanja na Medicinskom fakultetu u Bostonu opisuje najčešće simptome koje osećaju pogođeni sindromom. "Pojačana nelagodnost i potreba za pomeranjem nogu je najizraženija noću" - naglašava on. Dva najnovija istraživanja na Islandu i u SAD potvrdila su da ovaj problem nije izmišljen već je nasleđen kroz genetske varijacije. Ali kako geni utiču na određene reakcije u mozgu još nije poznato. Naučnici takođe veruju da nedostatak gvožđa u organizmu utiče na proizvodnju dopamina, neuroprenosnika u centralnom nervnom sistemu, koji kontroliše pokrete i osetljivost. Istraživači su uvereni da će otkriće genetske veze konačno omogućiti efikasno lečenje obolelih. 

To bi mogla da bude dobra vest za osobe kao što je Lin Kajzer koji jednostavno - žele da se odmore. "Moj cilj je da kontrolišem taj poremećaj a ne da on kontroliše mene" - optimista je ona. 

(Fonet

Pogledajte još