Uredba o zabrani izvoza objavljena u Službenom glasniku

BEOGRAD, 4. avgusta 2007. (Beta) - Uredba o privremenoj zbrani izvoza pšenice, kukuruza, soje i suncokreta objavljena je u novom broju "Službenog glasnika".

Zabrana izvoza trajaće 90 dana, odnosno tri meseca, a uredba je danas stupila na snagu.

U uredbi se navodi da se "zbog kritične nestašice bitne robe nastale dugotrajnom sušom i potrebe za otklanjanjem posledica takve nestašice privremeno zabranjuje izvoz" pšenice, kukuruza, soje i suncokreta.

Vlada Srbije usvojila je tu uredbu juče popodne, na telefonskoj sednici.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević rekao je juče da je ta mera iznuđena, ali nužna kako bi se smanjio pritisak na rast cena hleba, mesa i druge robe, i kako bi se osigurao kvalitet snabdevanja osnovnim poljoprivrednim proizvodima do kraja godine.

On je objasnio da ta mera "neće značiti ograničenje tržišnih sloboda, ali da će doprineti da se u vanrednoj situaciji obezbedi stabilnost u snabdevanju i cenama osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda".

Od početka godine do 1. avgusta izvezeno je 310.000 tona pšenice, a samo u julu izvoz je bio veći od 138.000 tona, dok je čitave prošle godine iznosio više od 40.000 tona, precizirao je Milosavljević.

Ako bi se izvoz pšenice nastavio tempom iz juna i jula, sigurno je da bi tržišni višak ovogdišnje žetve, od oko 400.000 tona, bio potrošen u narednih nekoliko meseci, rekao je Milosavljević i dodao da bi to "moglo da ima negativne posledice po ukupnu stabilnost i snabdevenost tržišta, cene i situaciju u zemlji".

Milosavljević je ukazao i da je situacija s kukuruzom takođe loša, jer se očekuje da ovogodišnji rod bude 30 do 60 odsto manji zbog suše. Analize pokazuju da će ovogodišnji rod, umesto 6,5 miliona tona, biti oko četiri miliona tona.

S obzirom na to i pošto je rod kukuruza u susednim zemljama opao i za 90 odsto, ograničavanje izvoza, kako je istakao Milosavljević, jeste vanredna, ali i "logična i preko potrebna" mera.
On je istakao da su cene pšenice i kukuruza na Produktnoj berzi u Novom Sadu od polovine juna do danas porasle više od 50 odsto, sa tendencijom svakodnevnog rasta, što je takođe jedan od razloga za uvođenje ograničenja izvoza žitarica.

Pogledajte još