Prezentacija radionice "Umetnost i fotografija"

BELEF 2007 ponudio je ove godine nekoliko programskih novina - jedna od njih je edukativni program koji obuhvata master clas-ove i radionice (kreativno pisanje, digitalna fotografija, grafiti...)

U prostoru kafea na terasi Vojnog muzeja, "otkrivenom" i probuđenom od strane BELEF-a ove godine, održana je prezentacija radionice "Umetnost i fotografija". Učesnici radionice, umetnici godišta od 1971. do 1980, predstavili su serije fotografija nastale na ovoj radionici, održanoj od 23. do 27. jula na Kalemegdanu. 

Mentor radionice, Jovan Čekić (1953), beogradski umetnik sa dugom i bogatom biografijom i značajnom pozicijom na ovdašnjoj likovnoj sceni, naveo je da smatra da je edukativni program na BELEF-u sjajna ideja koja treba da se nastavi, kao i da su uspeli nekako da izguraju čitavu radionicu iako se odvijala u jako lošim uslovima, na plus 47 stepeni.

Prikazani radovi su mali konceptualni radovi - s pričom, idejom, poigravanjem mogućnostima fotografije, istraživanjem unutar fotografskog medija, eksperimentom... Učesnici radionice bili su umetnici mlađe generacije koji su diplomirali na nekoj od beogradskih umetničkih Akademija. Maja Nedić je završila studije TV kamere na FDU i u svom radu dočarala biografiju Smiljana Nemčanina, avijatičara streljanog na kraju Drugog Svetskog rata zbog saradnje sa NDH. Njen rad čine autentične fotografije i fotografisana dokumenta - kolaž koji priča jednu životnu priču (lične fotografije iz raznih životnih perioda, razglednice, slike albuma, pisama) i dočarava duh vremena. 

Predrag Komanović koji je diplomirao na FLU, u radu "Čitač" je predstavio seriju fotografija u kojima, jednu pored druge, stavlja fotografije kreveta različito izgužvane posteljine i različito postavljenih jastuka i fotografije knjige iz različitih uglova (čitač je bio tu, a knjiga je čitana dugo i na razne načine), a Filip Anđić, grafički dizajner (BK Akademija) je kao zajednički imenitelj u svojim fotografijama fragmenata grada, isečaka svakodnevice, predstavio i pronašao žutu tačku koja je samo mrlja ili je, možda, i rečit trag. 

U seriji fotografija pod nazivom Mreža, Lidija Mićović sa beogradskog FLU otkrivala je mrežu znakova nad gradom, u fragmentima grada - u fotografisanim tragovima na asfaltu, delovima ulice, delovima pogleda i u neobičnim uglovima slikanja. Tamara Drakulić (katedra za filmsku režiju BK Akademije) u radu ’Mali čovek’ pozabavila se prolaskom "malog čoveka" kroz grad pitajući se ko je on - u seriji fotografija u kojima je slikana lutka sa licem u prvom planu (iz različitih uglova) i raznim, nagoveštenim, zamućenim, jasnim - pozadinama (delovi grada i lica sugrađana).
 
Terasa Vojnog muzeja bila je puna ljudi koji su došli da pogledaju ovu prezentaciju, vide neke nove fotografije, ideje koje rad u jednoj radionici može da proizvede i mogućnosti fotografskog medija. 

I mada na ovogodišnjem na BELEF-u nije baš najjasnije  gde se šta i kad dešava (kiša pomera, odlaže i zbunjuje), čini se da uvek vredi prošetati i raspitati se (i imati osećaj da ste, slabo osvetljeni i u polumraku, u nekakvoj "umetničkoj ilegali"). Sa raznih događaja izaći ćete ispunjeniji i inspirisaniji - za neku novu akciju ili ličnu kreaciju.

Jelena Jovanović

Pogledajte još