Massive Attack u Beogradu

Koncert je počeo oko 22.30 pesmama "Babel", "Risingson", "Girl I Love You". Predvođeni osnivačima Marshallom i Robertom Del Najom, uz dve pevačice - Martinu Topley-Bird i Deborahu Miller - Massive Attack nam je više od sat i po držao pažnju.

Ipak, najbolji deo došao je kasnije. S pesmom "Teardrop" započeo je veliki intimni trenutak. Na video bimu prikazivane su ženske oči, koje su privlače poglede nekoliko hiljada ljudi. Ovacije su doživele i "Safe From Harm", „Mezanine“, „Black Milk“, a naročito "Angel".

Massive su poznati i po tome što za vreme koncerata na video bimovima puštaju i razne političke poruke, novinske naslove, statistike... Tako je i ovog puta bilo. Dok smo slušali muziku, hipnotisale su nas brojke koje su se smenjivale.

Nešto iza ponoći izašli su na bis sa novom "Splitting the Atom", čuvenom "Unfinished Sympathy", nezaboravnom "Karma Coma" i "Atlas Air".

Posle nastupa na novosadskom festivalu EXIT pre nekoliko godina, Britanci su se vratili u Srbiju za prvi koncert u Beogradu, što nije propustio da napomene Grant Marshall zahvalivši publici što su došli da ih čuju. Nakon nekoliko pesama jednostavno su prokomentarisali „Speechless“.

Osim iz Srbije, na koncert su došli i ljudi iz regiona – Bosne, Hrvatske, Makedonije... Publika je bila prilično tačna – već oko 21 čas svi su zauzeli svoje pozicije. Mada je to kasnije unelo malu nervozu jer se na koncert čekalo oko sat i po.

Massive Atack je u Beograd došao u okviru svetske turneje povodom novog albuma "Heligoland".

Komentari posetilaca su uglavnom pozitivni, kao i da je bilo podjednako dobro kao na EXIT-u 2004. godine.

Jedan od posetilaca koncerta Goran Magdić, za čitaoce portala Nadlanu.com ostavio je svoj lični i prilično živ utisak sa koncerta:

"Odličan početak, United Snakes do daske, energija i zadovoljstvo. Narednih 6 pesama prilično mlake, sa odličinim porukama na panelu iza "Obrazovanje može i treba da bude opasno" , cifre o Grčkoj, Guantanamo Bay, osećaj straha i mučnine zatvorenika, koja je verno bila prenesena na publiku, osvešćeni smo u momentu. Razbudjivanju doprinosi i Teardrop i Angel, izvedene u najmračnijoj mogućoj varijanti, cela Arena je zastala.

Naslovi iz Kurira i sa Pinka teraju da razmislimo 'hej jel treba Massive da nas opominje gde živimo' . Trenutak večeri je Safe from Harm, par reči o slobodi, Arena i dalje hipnotisano gleda. Vraćaju se sa bisa, još 4 pesme, prejako osvetljenje, sakrivam oči. Unfinished Sympathy i Karmacoma su oduševile publiku, ali to je moralo, trebalo mnogo bolje da zvuči, pogotovu Karmacoma. Na kraju samo mogu da kažem: Dva sata kvalitetne muzike, dva sata odličnih poruka."

Nada Veljković

Pogledajte još