Peternek

Čovek na fotografiji i fotografija u čoveku!

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograd u sredu, 15. avgusta 2007. godine u 19.00, povodom izložbe „Beograd, pogledima desetorice fotografa“ održan je susret s Tomislavom Peternekom. 

Razgovor s velikanom naše i svetske umetničke i fotografske scene, sa velikim zadovoljstvom, vodio je kao moderator Goran Malić. 


Kratak i sažet uvod Gorana Malića poslužio je kao odličan šlagvort Tomislavu Peterneku da u prijatnoj atmosferi galerije zainteresovanoj publici (od starijih kolega iza kojih stoji veliko delo, do mladih kolega pred kojima je budućnost), ispriča svoju priču o fotografiji. Od prvih koraka do teških i velikih zadataka, od novinske do umetničke fotografije, od velikih istorijskih događaja do intimnih trenutaka, od borbe za afirmaciju i uspeh do uživanja u samom radu, od nerazumevanja okoline do velikih priznanja, lepih druženja sa kolegama ili suprotstavljanja svojih stavova stavovima onih koji ne veruju u ono što želiš reći fotografijom, od problema da se dođe do dobre opreme kad je nije bilo do modernih vremena kada je gotovo sva tehnika dostupna, ...

Ogroman rad, posvećenost i pedantnost, tako je radio fotograf, a to i savetuje drugima, i ostati uvek svoj pri svome, uporno i sa argumentima. Umetnički i životni moto, zadatak, gotovo tema, umetniku, od samog početka bio je čovek, koji uvek mora biti prisutan negde na fotografiji, mali kao buva ali je tu.

Tomislav Peternek, čije delo svi znaju, koji je kroz fotografiju sveprisutan u našim životima, koji je fotografiju afirmisao i dao joj pun smisao proširivši značenja i mogućnosti ovog medija umetničkog izražavanja, čovek pun životnog iskustva ali jednostavnih i sasvim razumljivih ideja i shvatanja, ozbiljan kad priča o naizgled običnim stvarima ali duhovit tamo i kada treba, pun anegdota i spreman na šalu ali nikad na štetu ozbiljnog rada..

Posle postavljenih pitanja o kolektivnim izložbama, savremenim tehnologijama u fotografiji, mogućnostima školovanja mladih fotografa, fotografiji napravljenoj mobilnim telefonom... Čovek od kog se s lakoćom uči i saznaje i ne zaboravlja - tako je i na ovom susretu - razgovoru, Tomislav Peternek odgovarao na pitanja jednostavno, jasno, zašto da ne nove tehnologije i fotografija sa mobilnog telefona, ako je fotografije dobra nije važno kako i čime je urađena, ove odgovore je publika znala da ceni i odobri i pozdravila ih je velikim aplauzom.

Tomilav Peternek je na kraju razgovora publici poklonio po jednu veliku poster fotografiju zahvalivši se na najlepši moguć način ljubiteljima i poštovaocima dobre fotografije. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još