Adrenalin na vodi

 
Ako ste se nekad slučajno ili namerno našli na kraju Ade, sa Makiške strane, niste mogli a da ne primetite žičaru za skijanje na vodi i kafić... Ako ste istog časa pomislili da biste voleli da i vi probate skijanje na vodi – ne oklevajte više ni trenutak!

Futura Plus (domaći lanac kioska i distributer štampanih medija) omogućila je predstavnicima medija da se, uz pomoć instruktora, oprobaju u ovoj veštini. Mi vam prenosimo samo deo adrenalinske avanture sa Ade.

Skijanje na vodi može se opisati u nekoliko reči: sport, zabava, rekreacija, adrenalin, priroda. Dok gledate nekoliko mladih ljudi kako se besprekorno snalaze na vodi, čini vam se da je sve lako. I strpljivi instruktor će vam reći da ovaj sport nije težak i ne traži puno odricanja. Ali, mišići na njegovim rukama govore suprotno. Početnici su za instruktore najzanimljiviji jer retko ko prođe bez pada u vodu odmah na početku.

Posle prvog pokušaja, odmah prelazite na drugi, sledi i srećan treći pokušaj, a onda još samo ovaj put... Tako je sa adrenalinskim sportovima... Ne možete da se zaustavite. Ako vam se čini da se posle tresete od adrenalinske groznice, verovatnije je da se umorili.

Kod nas se ovaj sport pojavio 2002. godine na Adi Ciganliji. I do sada je ostalo mišljenje da je privilegija malog broja ljudi. Cena za početnike je 1100 dinara – ceo dan. Za one koji znaju da skijaju cena dnevne karte je 1900 dinara, pa procenite sami.

I nekoliko praktičnih saveta:

- ponesite kupaći kostim, i za svaki slučaj i šorc, jer kupaći vrlo lako spada. Zaštitni pancir dobićete tamo;        

-nekoliko dana pre nego što se upustite u ovu avanturu, radite vežbe za ruke; 

- instruktori napominju da rizik ne postoji kada se poštuju pravila. Čim padnete u vodu, skije se izuvaju, a vi puštate konopac; 

- nemojte odustajati i ako padnete više puta. Nakon „ronjenja“ jednom ćete sigurno zajahati talas!

Ekstremni sportovi stavljaju na probu naše samopouzdanje i snalažljivost, sposobnost da pređemo vlastite granice. Zbog toga su neki od sportova dozvoljeni samo odraslima. Bavljenje ovim sportovima nudi nezaboravno iskustvo, i oni koji jednom prevaziđu strah i oprobaju se u nekom od avanturističkih sportova, nastavljaju da se njime bave i u budućnosti. 

Skijanje na vodi može vam postati način života, zabava, ili zadovoljstvo. 

Nada Veljković

Pogledajte još