Zar samo pivo i devojke?

U maju 2004, kad je Letonija primljena u EU, lokalni promoteri turizma i političari nadali su se pravom turističkom bumu u sferi kulture jer se najlepša zdanja u gradu nalaze na listi istaknutih arhitektonskih dostignuća UNESKO-a dok nacionalna opera spada među vodeće u Evropi

U godinama koje su sledile prijemu u EU, broj stranih turista u Letoniju naglo je porastao pa su hoteli, restorani ali i međunarosmni aerodrom u Rigi beležili rekordne posete. Ali posle izvesnog perioda, žitelji Rige su počeli sve češće da se žale da veliki broj broj turista, zapravo, nisu ljubitelji arhitekture, a još manje opere, već da su gomile obesnih mladića gotovo isključivo zainteresovani za - jevtino pivo i seks!

"Goli" pamfleti na sve strane

"Neki od stranih turista jednostavno isključe 'kočnice' kad dođu u Letoniju. Oni misle da Riga nema šta da im ponudi sem - jevtinog alkohola i još jevtinije žene" - ogorčena je Zaneta Skarule, voditeljka popularne emisije na TV stanici MTV Letonija

"Ono što je očigledno jeste da turisti koji dođu s jedinim ciljem da borave u noćnim lokalima imaju sasvim različit pristup... Oni su uvereni da mogu da dođu i da rade šta im padne na pamet" - žali se reporteru nemačke novinske agencije DPA gradonačelnik Rige, Janis Birks.

"Do kraja večeri toliko pamfleta koji reklamiraju striptiz-barove nađe se na kolovozima i trotoarima da se čini da su ulice popločane - dojkama i stražnjicama" - upozorio je još u oktobru 2005. godine letonski nedeljnik na engleskom jeziku "The Baltic Times".

NE baš i ne znači mnogo

U isto vreme, počele su da stižu žalbe da razulareni strani turisti maltretiraju i seksualnim ponudama vređaju Letonke i da masovno mokre na javnim mestima - uključujući i na postament Spomeniku slobode, najsvetijem nacionalnom memorijalu.

"Jednostavno nije prihvatljivo da se nacionalni simbol skrnavi na takav način i kazne moraju biti stroge. Mislim da je ovih dana vrlo neprijatno ići u disko-klubove u Starom gradu. Neki od stranih posetilaca, najčešće pijani do besvesti, napadaju prolaznike i goste lokala bez ikakvog povoda, neretko čak otimaju novčanike a žene spopadaju na svakom koraku pa bez efekta ostaje svako civilizovano NE takvom ponašanju" - ogorčena je Zaneta Skarule.

Ubrzani kurs lepog ponašanja (old_image)

U martu ove godine, ambasada Velike Britanije u Rigi organizovala je kampanju s ciljem da popravi ponašanje britanskih turista, štampajući pamflete i podmetače za pivske čaše sa savetima: "Ne derite se i ne psujte" i "Dok ste trezni zapamtite ime hotela u kome ste odseli" jer su letonske vlasti i britanski diplomati zaključili da su otrovani od alkohola i najveći problem.

Grupa žitelja Rige u junu ove godine lansirala je kampanju "Stop seksualnom terorizmu" namenjenu prvenstveno ubeđivanju Letonki da ne degradiraju sebe, svoje sunarodnike i zemlju i prestanu da spavaju sa strancima "za plaćeni koktel".

"Lokalni i strani mediji redovno Rigu slikaju kao destinaciju za seks-turizam i poklonike burnog noćnog života... Uzrok problema nije porast broja turista već, gotovo besplatne i slobodne, 'seksualne usluge' koje mlade Letonke obilato nude u noćnim lokalima, barovima i svim mestima za zabavu" - upozorila je ova grupa zabrinutih građana na svom internet vebsajtu.

U isto vreme, TV voditeljka Skarule je ocenila: "Ne možete iza rešetaka staviti čoveka zato što je učinio nepristojnu ponudu... Potrebna nam je društvena kampanja da nateramo ljude da postanu svesni onoga šta rade"... Njen TV kanal podržava kampanju ali neki analitičari postavljaju pitanje koliko je efikasna ovakva kampanja koja ipak zavisi od toga koliko će lične i društvene odgovornosti ponuditi domaćini ali i strani gosti.

"Ipak najveći problem je činjenica što turisti, čiji je jedini cilj da se što pre napiju do besvesti i na brzaka smuvaju lokalnu devojku ne čitaju zvanične pamflete o ponašanju" - ocenio je jedan policijski funkcioner u Rigi.

Viši standard - manje jevtinog seksa

A kad već stvari tako stoje, mnogi posmatrači zbivanja veruju da je jedina šansa da Riga povrati ugled grada kulture i stila da se barovi, noćni i striptiz klubovi premeste van gradskog jezgra. "Idealno bi bilo da se takve aktivnosti izbace iz Starog grada. Zaista je neprihvatljivo da su lokali za najčešće nepristojnu pa i neželjenu zabavu locirani u centru grada" - uveren je gradonačelnik Birks.

Neki sociolozi smatraju da je "vreme faktor koji će doneti rešenja" pa tako TV voditeljka Skarule zaključuje: "Od trenutka kad je životni standard u Pragu počeo da raste, lokalne devojke su otkrile da postoje i drugačiji načini za zaradu i odmah su postale manje zainteresovane za strance. Mi, očigledno, treba da čekamo; možda će se nešto pozitivno dogoditi i sa situacijom i Letoniji"...

FoNet EKSTRA

Pogledajte još