Nišvil 2007

U prelepom ambijentu niške Tvrđave od 15. do 18. avgusta održan je tradicionalni Nišvil džez festival

Za 24. izdanje organizatori su pripremili izuzetno bogat i šarenolik program i pružili priliku publici da vide mnoge umetnike iz svih krajeva sveta. Uprkos izostanku nekih „hedlajnera“ Nišvil je bio izuzetno posećen, a, pretežno mlađa publika je ispratila internacionalni program sa velikim entuzijazmom. Mnogi nastupi su se spontano završavali opštom igrankom. 

Nišvil je, preselivši se u amfitetar Tvrđave dobio mogućnost za proširenje programa do 5 koncerata za veče. Po ugledu na velike svetske festivale, bendovi su se smenjivali na 2 bine u okviru istog koncertnog prostora pod vedrim nebom. 

Na žalost, neki najavljivani nastupi su izostali, poput legendarnog Ajka Tarnera i pevačice Peni Ford, ali program je bio veoma bogat i koncipiran „za svačiju dušu“. 

Prateći svetski trend da se na džez festivalima sve više prostora daje i drugim, graničnim žanrovima i Nišvil je predstavio raznolik program od mainstrea-a do hip hop-a, etno džeza, latino muzike, pa i pop-a, za prave džez poklonike, možda i previše razvodnjen  program. No, istina je da ovakva ponuda privlači publiku i ipak, makar i posredno, popularizuje džez koji često ima problem sa praznim salama i elitizmom. Tokom festivala je organizovan „workshop“ za gitariste koji su vodili Lari Koriel i Vlatko Stefanovski

Najveća zvezda festivala je, nesumnjivo, bio Lari Koriel koga niški poklonici džeza željno očekuju još od 1979. godine kada je zbog smrti Edvarda Kardelja otkazan nastup proslavljenog gitarističkog trija Pako de Lusija - Džon Meklaflin – Lari Korijel. Ovaj svetski priznat gitarista je u Nišu svirao u najboljem mogućem društvu praćen legendarnim  basistom Viktorom Bejlijem i bubnjarom Lenijem Vajtom. Uz ovaj trio na programu prvog dana festivala nastupili su i odlična postava Oskara Šoninga iz Švedske, Vlatko Stefanovski sa Snežanom Spasić i Naisom iz Niša, duvački ansambl Karandila iz Bugarske i desetočlani bend udarača Lukasa van Mervijka iz Holandije. 

Druge večeri na programu su bili gosti iz Nemačke okupljeni u sastav pod imeno Young Music Caravan, mađarski top fusion bend Djabe, eksplozivni salsa sastav iz Holandije Laki Latino predvođen saksofonistom iz Sente Akošem Lakijem i bluzer iz Požarevca Slavko Jovanović – Vasiljević koji je priznat na nemačkoj sceni. Koncert bubnjara Dragoljuba Đuričića je otkazan bez zamene. 

Pevačica Peni Ford je imala adekvatnu zamenu u odličnom kolegi Lariju Reju koji je nastupio praćen Niškim kamernim horom 17. avgusta izborom pesama od ever greena do pop muzike. Iste večeri za Nišlije su svirali i Boris Kovač i proslavljeni bugarski pijanista Milčo Leviev sa pevačicom Viki Almazidu koji je prošetao publiku na Tvrđavi kroz standardni džez repertoar. Gost iz Slovenije Zoran Predin je naišao na izvanredan prijem kao i bluz sastav iz Beograda Di Luna Bend „uskočivši“ u program bez predhodne najave. 

Završno veče Nišvila započelo je koncertom kvarteta saksofoniste Džoa Mikovića koji živi i radi u Nemačkoj. Velikan svetske džez scene, trubač Donald Bird je za Niš odabrao hip – hop – funky program praćen kombo sastavom studenata i profesora sa Delaver univerziteta na kome predaje. Njima su se, sasvim neočekivano, pridružili niški trubači koji su zatalasali publiku zvucima i atmosferom Guče. Vremešnom Birdu je ostalo samo da spusti trubu i pridruži se opštenarodnom veselju. Nastup pevačice sa Haitija Stefani Sejour i njenog benda „Tifane“ je još više podgrejao atmosferu i razgalio publiku. Komercijalna varijanta haićanske tradicionalne muzike i lakog popa je pretvorila binu u podijum za igru desetina vatrenih Nišlija svih uzrasta. Festival su zatvorili francuski trio Illinx sofisticiranim programom sa bonus numerom, obradom „Niške banje“ i mag trube iz Norveške Nils Peter Molvaer koji je održao solistički koncert na oduševljenje onih najistančanijih poklonika avangardnog evropskog džeza.

Pogledajte još