Okean u kupatilu

Ko se trenutno ne odmara na plaži može da napravi sebi more kod kuće 

Alge i morske soli nas ulepšavaju i okrepljuju, kaže bečki stručnjak za kozmetiku Helga Fiala-Haslberger. Ona preporučuje morski velnes program za kod kuće. Najnoviji trendovi na tržištu kozmetike su poznata talaso-terapija koju su izmislili jos Kinezi 3.000 pre n.e, ali je bila poznata Egipćanima i Grcima. Njeni najvažniji sastojci su morska voda sa morskom solju i alge sa mineralima koje sadrže. U morskoj vodi se osećamo posebno prijatno, jer je sastav vode veoma sličan sastavu naše krvi. 

Koža na gornjem sloju skladišti so koja nastaje u telu prilikom stvaranja znoja. Pri pranju se ova so spira i taj gubitak mogu da nadoknade proizvodi za negu sa morskim supstancama. Minerali rastvoreni u vodi podstiču deobu ćelija, zatežu i oslobadjaju telo od otrova. Bitni udeo minerala i elementa u tragovima pruža koži veoma brzo ponovnu svežinu i aktivira funkcionisanje limfe. 

U algama je pravi moćni kompleks, jer one najvećim delom sadrže ugljene hidrate, proteine, minerale i elemente u tragovima poput joda, mangana, cinka, bakra, gvoždja i silicijuma kao i vitamine B, C i E. U njima je dokazano i prisustvo beta-karotena i riboflavina, što je posebno dobro za kožu i njen metabolizam. Kod suve kože alge regulišu stepen vlažnosti kože i pomažu u sakupljanju vode u koži. Kod grube i iziritirane kože alge podstiču obnavljanje kože. 

Pakovanje od algi ne pomaže samo protiv celulita, nego stimuliše i obnavljanje ćelija, a pantotenska kiselina i fluor jačaju vezivno tkivo. Alge ispravljaju, zatežu i regenerišu kožu i deluju protivupalno. Pošto su alge u prirodi izložene sunčevoj svetlosti, razvile su veoma delotvornu zaštitu koja se kao antioksidans koristi u mnogim proizvodima za negu i preparatima za sunčanje i smanjuje prevremeno starenje kože, a pojačava se i funkcija sopstvene reparacije kože. 

Morske alge štite i kosu, tako što deluju protiv slobodnih radikala i štite od štetnih uticaja životne sredine. Proteini koji su sadržani u algama stvaraju zaštitni film na kosi i snabdevaju je sa dovoljno vlažnosti. Jedno do dva korišćenja nedeljno je dovoljno da bi kosa bila negovana i zdrava. 

I noge profitiraju od proivoda od algi, jer ih alge rasterećuju i zatežu i izbacuju višak vode, pogotovo u kombinaciji sa divljim kestenom i mentolom. 

(Compress)

Pogledajte još