Fon Gojzern i Rambo

Da li su razbudili nekog soma sa dna Dunava - ne znamo, ali sigurno je da se grupa ljudi okupljenih na ušću Save u Dunav, kod kule Nebojše u Beogradu, uspešno »upecala« na muzičku udicu Huberta fon Gojzerna i Ramba Amdeusa 

Muzika koja nije samo zabava i zaborav za najšire mase, već i način da se  čovek oplemeni i shvati da će i posle nas na planeti Zemlji neko živeti, muzička je misija ova dva, po mnogo ćemu neobična muzičara. Slični i različiti, svako jedinka za sebe, pa i dva ravnopravna koncerta u jednom nastupu, nesalomiva energija i velika emotivna inteligencija. 

I pored višesatnog kašnjenja, letnje oluje, malih propusta u organizaciji, vredelo je čekati. »Od skoro osam sati smo ovde, ali valjada će sad da počne«, komentarišu grupice ljudi. 

Miris kiše, piva, rečnog mulja, braon voda i muzika, čiji je cilj promocija grada Linca kao evropske prestonice kulture 2009. Fon Grojzern je doplovio u Srbiju na brodu koji je adaptiran u ploveći koncertni podijum i sa zvučnom opremom koja je predviđena za 5.000 posetilaca. Publika je koncert pratila s obale, dok su muzičari bili na brodu. I ta udaljenost muzičara od publike je možda bila  jedina mana ovog muzičkog hepeninga u oganizaciji Jugokoncerta.

»Sad me slušate besplatno i ko zna kada«, kaže Rambo Amadeus, a njegova mu publika odgovara na način koji i nije za pominjanje u štampi.... 

Rambo priča i peva o požarima, turbo-folku koji je, kako kaže produkt spoja tehnike i primitivca, nastavlja o NATO, nesvrstanima, sponzorušima, predrasudama, starosti ... Virtuleno putovanje svetom Ramba Amadeusa završava se pesmom u kojoj bi sve hteo da kaže i Rambo kakav je uvek, isto svira bez obzira na pare.

Mada mnogi odlaze,  u drugom delu nastupa Hubert fon Gojzern. Šta reći o čoveku, čiji će se lik pojaviti na poštanskim markama u rodnoj mu Austriji, muzika ovog umetnika se mora doživeti... Neobična varijanta etno-muzike sa džez i rok elementima, u Beogradu je nastupio na vodi, a svirao je na planini, u pustinji, u pećini... 

Fon Grojzen kaže da je odlučio da u Srbiji sarađuje s Rambom Amadeusom, zato što je Rambo umetnik koji "radi anarhističku muziku i zato što je kao čovek nepredvidiv". Grojzen kaže da je altruista i da veruje da se muzika može svirati i van koncertnih dvorana. On svira trubu, klasičnu i električnu gitaru, uspešan je i kao dirigent, nastupa na harmonici. Prizvuk lokalne muzičke tradicije i potraga za sopstvenim muzičkim izrazom osećaju se u svakoj noti Huberta fon Gojzerna, koji je ljubiteljima etno-zvuka poznat po pesmi Koa Hiatamadl. 

Nota po nota, pesma po pesma, i brod muzike nastavja  put, koji je počeo 22. jula u Beču. Bio je u Hrvatskoj, Nemačkoj, plovi ka Bugarskoj, Rumuniji. Sve regionalne specifičnosti Evrope i brod, čija je misija da brodove prilagodi rekama, a ne reke brodovima. 

Dovoljan razlog da se putešestvije Huberta fon Gojzerna nastavi i sledeće godine turnejom na severu Evrope, duž kanala Rajna-Majna, do Bazela i Roterdama, do  luke u Lincu, gde će se u 2009. godini odigrati veliko finale festivala i okupiti svi umetnici koje je Hubert fon Gojzern sreo na svom putovanju. 

Tekst: Danijela Tadić
Foto: Marko Risović

Pogledajte još