Filmski susreti u Nišu

Najstariji i jedan od najznačajnih filmskih festivala u Srbiji, filmski susreti u Nišu, otvoren je uz vatromet na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi pred oko 4000 posetilaca
 
“ Hvala vam što nas već toliko godina volite i nadam se da vas ni ove godine nećemo razočarati i da ćete veoma srećni odlaziti iz ove Arene’’- rekao je Petar Kralj, otvarajući 42. festival. 

“Želim da i vi budete puni radosti, kao što smo mi glumci kada dolazimo u Niš“ – poručio je doajen našeg glumišta. 

Po tradiciji, predsednici žirija, a ove godine je to glumica Gorica Popović, simbolično su predati ključevi grada Niša, a posle toga je usledio poznati poklič “kolege glumci, Tvrđava je naša!” 

Prvi film koji je niška publika pogledala bio je "Belle Epoque". Ovim ostvarenjem reditelj Nikola Stojanović, nedavno je pobedio na prvom Filmskom festivalu Srbije u Novom Sadu. 

U zvaničnoj konkurenciji niškog festivala je još osam filmova iz ovogodišnje produkcije i to; "Klopka" Srđana Golubovića, "Optimisti" Gorana Paskaljevića, zatim "Agi i Ema" Milutina Petrovića, "Konji vrani" Ljubiše Samardžića, "Odbačen" Miše Radivojevića, "Promeni me" Milana Karadžića, "Hadersfild" Ivana Živkovića i "Hamlet" Aleksandra Rajkovića. 

Stručni žiri u kome su pored Gorice Popović, Irfan Mersun i Dubravka Mijatović, odlučuje o osam priznanja. Fond za nagrade ove godine je uvećan, pa se uz Grand Prix Naisa dobija 170 000 dinara, a nagrade Car Konstantin i Carica Teodora, za najbolju mušku odnosno žensku ulogu, donose po 120 000 dinara. 

Udruženje filmskih glumaca Srbije odlučilo je da ove godine nagradu za životno delo “ Pavle Vujisić” dodeli Miri Stupici. Ona je karijeru započela 1951.godine, a priznanje joj se dodeljuje za doprinos unapređenju umetnosti glume. Nagrada se uručuje 28. avgusta. 

Prateće manifestacije su raznovrsne, a sve će proći u znaku važnih jubileja. Izdvajamo projekciju dokumentarnog filma „Sećate li se Ite Rine?“. Film je snimljen povodom stogodišnjice rodjenja ove prve filmske zvezde kod nas. Biće predstvaljena i monografija o prošlogodišnjem dobitniku nagrade “ Pavle Vujisic” Petru Kralju , kao i dokumentarni film koji je tim povodom snimio “Centar film”. 

Jedna od nezvaničnih nagrada festivala “Ona i on”, ujedno je i jedna od najatraktivnijih. Dodeljuje se tačno 40 godina na osnovu glasova čitalaca lista ”TV Novosti”. Davne 1968. godine, prvi laureati su bili Milena Dravić i Ljubiša Samardžić, a ove godine to su Jelisaveta Seka Sabljić i Nikola Simić iz TV serije “Ljubav, navika, panika”. 

Najveće interesovanje publike vlada za film “Klopka” Srđana Golubovića koji je na domaćim, ali i inostranim festivalima pobrao najsjajnija priznanja. 

Organizacija ovogodišnjih susreta poverena je Niškom kulturnom centru, a umetnički direktor "Filmskih susreta" je glumica Snežana Nikšić. Organizatori najavljuju da će svakog dana u Nišu biti 80 do 120 glumaca. Festival ove godine na adresi www.fsnis.org.yu , prvi put ima i internet prezentaciju. 

Ukupan budžet festivala iznosi 16 miliona dinara. Grad je obezbedio 11,6 miliona dinara, ministarstvo kulture 2 miliona, dok će ostatak iznosa biti pokriven od karata i sponzora. 

Na zatvaranju festivala 30. avgusta, povodom godišnjice ubistva vožda Karađorđa , van konkurencije će biti prikazan dokumentarno igrani film „Crna zora“ reditelja Bojana Ranđelovića i Bojana Todorovića.

Pogledajte još