Ublažite jesenje depresije

0

Psiholog Julia Umek savetuje

Dani su sve kraći a leto nam polako ali sigurno izmiče 

Kako da prevaziđete prve jesenje depresije, savetuje bečki psiholog Julia Umek.

Svetlost kao pomoćnik Kada vaše rapoloženje polako počne da bude tmurno, svetlost je od velike pomoći. Pod uticajem svetlosti organizam proizvodi hormone sreće tzv. endorfine, koji dovode do poboljšanja raspoloženja. Zbog toga je važno svakog dana 20 minuta između 11.00 i 15.00 izaći napolje i razmišljati o lepim stvarima. I kada su jesenji dani oblačni, sunčeva svetlost u prirodi je pravi lek za dobro raspoloženje.

Kretanje kao čudotvorno sredstvo Kretanje, koje ne mora da bude u vidu vrhunskih sportskih aktivnosti, pravi je lek za jesenju neveselost. Svaka telesna aktivnost poboljšava duševno stanje.

Ispravna ishrana Koliko je hrana važna za naše raspoloženje znale su još naše bake koristeći izreku „kiselo čini veselim“. Dobre životne namirnice za zdravo duševno stanje su, na primer, lešnici, jabuke, banane, mahunasti plodovi, testenina, riba, dobro hladno ceđena bio-ulja i dnevno najmanje 2,5 litra vode.

Udahnite svež vazduh Idite najmanje jednom nedeljno na jedno mesto gde je vazduh dobar i udišite svesno svež vazduh. Pri tom je veoma važno izdisanje. Zamislite slikovito da prilikom svakog izdisaja tužne misli izlaze, a prilikom udisaja dobrog i svežeg vazduha ulazi svežina i jačina.

Ne budite sami Duša želi društvo, razgovor s ljudima pomaže pri odvraćanju od negativnih misli. Dakle važno je sretati se sa prijateljima, izlaziti u društvo i okružiti se ljudima koji su vam dragi. 

Setite se izreke da se ljubav ne sastoji u tome da jedno drugo gledate već da zajedno gledate u istom pravcu. 

Compress

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.