Urban rabbits

Jedno blago pijanstvo i jedan nestašni zec, dovoljna su inspiracija za vrhunsko umetničko delo. Da je tako pokazao je Nacionalni centar za cirkuske umetnosti iz Francuske koji je u okviru "Belefa" izveo predstavu "Urban rabbits" u režiji Arpada Šilinga

Predstava muzičkog cirkusa organizovana ispod šatre na Ušću, zabovoljila je sva čula gledalaca. Od senzacionalnih akrobaskih tački, dobrog izbora muzike, originalnog teksta, duhovitih i smešnih tačaka. Bili su zabovoljni i oni koji su tražili ispod šatre crikus, ali i oni čija su čula bila gladna vrhunske umetnosti.

"Gradski zečevi" na zabavan način pričaju o ozbiljnim temama ljudske egzistencije, pronalaženju smisla, težnji za slobodom, ljubavi, umetnosti kao robi.

Egzistenciju i skučenost umetnika i svakog ko želi da bude slobodan u liberalnom kapitalizmu najbolje oslikava sledeća scena.
"Daj mi jednu cigaretu, pa ću da pred tobom učinim akrobaciju i da se razbijem na kraju", kaže jedan od aktera ovog duhovitog cikrusa. I zaista dobija cigaretu od jedne gledateljke i ispunjava svoje obećanje. Njegov kolega ga pita "pa, kako te nije sramota da se, zbog jedne cigarete, tako ponižavaš" ,a on mu odgovara "što se ponižavam, ja radim samo ono što je napisano i ti govoriš samo ono što je napisano".

Ličnosti umetnika inspiracija

Uz pomoć cikruske rekvizite (točka, žice, karika, mreže, konopca) Širing je kreirao,nesvakidašnju i originalnu predstavu koristeći se samim ličnostima 15 umetnika - akrobata, koje ćete teško videti na naslovnim stranama prestižnih časopisa. Jasno je da ovi umetnci žive svoju ideju, naporno vežbaju i teško da imaju vremena za avanture holivudskih zveda.

Šiling je dobro uspeo u svojoj ideji vodilji traženja nepredvidivog i želji da srušim barijere između posmatrača i glumca.

Novi cirkus je i predstva o slobodi. "Da sam bio potpuno slobodan u prethodnoj tački, sada više ne bih bio živ", kaže jedan od umetnika. Ovo je predstava i o ljubavi "muž ubio ženu lopatom, kad su ga priveli, rekao je policiji da je to učinio za njeno dobro", ali i o ljubavi kao hodu po žici. Valjda je u oba sličaja najbitnija ravnoteža...

Cilj predstave nije da uhvati zeca, nego da se i gradski čovek poigra s njim i da posle svako ode na svoju stranu. Magiju Nacionalnog centra za cirkuse umetnosti ne ruši ni muzika koja odjekuje s obližnjih splalova, "pa šta može jedan "kalašnjikov" jednom zecu? Na kraju, ništa, važno je samo da verujete u to.

"Urban Rabbits" je diplomska predstava 21. klase studenata Nacionalnog centra za cirkusku umetnost Francuske. Predstava "Urban Rabbits" biće reprizno izvedena 2, 4, 5. i 6. avgusta. Cena karte za ovaj neobični cirkus u kojem nećete videti životinje i dresuru već mnogo više od toga je 500 dinara.

Danijela Tadić

Pogledajte još