Medeni mesec nominovan za najbolji evropski film

BEOGRAD, 2. avgusta 2010. (Beta) - Film "Medeni mesec" reditelja Gorana Paskaljevića nominovan je za nagradu Evropske filmske akademije, koja će svečano biti dodeljena krajem godine, saopštio je u ponedeljak ovaj srpski reditelj.

Paskaljević je rekao Beti da se za nagradu Evropske filmske akademije takmiči 40 filmova, od kojih 20 predlažu zemlje velikih kinematografija, po principu da iz jedne zemlje može biti kandidovan samo jedan film, a drugih 20 biraju članovi borda Akademije, koji čine 15 uglednih filmskih stvaraoca.

Prema njegovim rečima, početkom septembra, glasa se elektronskim putem, pravi se rejting lista u raznim kategorijama i na taj način se odabere po pet najboljih u svakoj od kategorija (film u celini, režija, scenario, gluma). Nakon toga se ponovo glasa i krajem godine se organizuje svečana dodela nagrade u nekom od velikih evropskih gradova.

Film "Medeni mesec" Gorana Paskaljevića osvojio je nagradu publike na 50. Filmskom festivalu u Solunu, Gran pri na 34. međunarodnom festivalu u Klivlendu, u SAD, na festivalu Les Arcs u Francuskoj.

Pogledajte još