Moguće je videti polarnu svetlost i u Srbiji

BEOGRAD, 3. avgusta 2010. (Beta) - Polarna svetlost, izazvana manjim olujama na Suncu, narednih dana će možda biti vidljiva i u Srbiji, izjavio je danas stručnjak Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Aleksandar Otašević.

Otašević je agenciji Beta rekao da je polarna svetlost poslednji put bila viđena iz Srbije pre 10 godina i dodao da se ona može uočiti isključivo iz prirode i neosvetljenih naselja.

"Polarna svetlost je vrlo tanana u smislu intenziteta, tako da je osvetljeno beogradsko nebo i svetlo bilo kojih drugih gradova potpuno ubija. Ako hoćete da uživate u tom fenomenu, ipak se morate skloniti od naseljenih mesta na neko mračnije mesto", rekao je Otašević.

Naučnici su najavili mogućnost da stanovnici širom sveta vide tokom noći polarnu svetlost. Uzrok su dve manje oluje na Suncu koje su bljesnule u nedelju, šaljući hiljade tona sunčeve plazme pravo ka Zemlji. Otašević je rekao da videti polarnu svetlost u Srbiji nije uobičajna stvar kao što je to u polarnim regionima, ali je ipak moguće.

Pogledajte još