Delikatna situacija na severu Kosova

UJEDINJENE NACIJE, 3. avgusta 2010. (Beta) - Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je da je sveukupna situacija na Kosovu relativno mirna, ali i ukazao na politički delikatnu situaciju na severu Kosova, objavljeno je na sajtu UN.

Taj izveštaj za period od 16. marta do 15. jula u utorak uveče će Savetu bezbednosti UN predstaviti šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, na sednici koja počinje u 21 čas po srednjoevropskom vremenu.

Ban Ki Mun ukazuje da izveštaj obuhvata period pre nego što je Međunarodni sud pravde u Hagu 22. jula objavio svoje mišljenje o deklaraciji o nezavisnosti Kosova. Generalni sekretar UN dodaje da je 24. juna u pismu pozvao visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton da ispitaju preostale izazove vezane za Kosovo.

"U pismu sam predložio da UN i EU, koja ima ključnu ulogu u promovisanju dijaloga u cilju rešavanja pitanja od zajedničkog interesa Beograda i Prištine, dogovore zajednički pristup", naveo je Ban Ki Mun i dodao da je Eštonova u odgovoru ukazala da EU želi da pomogne Beogradu i Prištini da nastave svoj put ka Evropi.

Ban Ki Mun je u izveštaju pozvao strane da budu uzdržane i da imaju konstruktivan pristup kako bi se izbegla dalja eskalacija na severu Kosova gde je situacija, kako je ocenio, "politički delikatna".

Pogledajte još