Rasprava Jeremića i Hisenija o tumačenju ocene MSP

UJEDINJENE NACIJE, 3. avgusta 2010. (Beta) - Šefovi diplomatija Srbije i Kosova Vuk Jeremić i Skender Hiseni optužili su danas jedan drugog u raspravi u Savetu bezbednosti UN za pogrešno tumačenje mišljenja Međunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova.

Jeremić je ocenio da je Sud u svom mišljenju naveo da deklaracija o kosovskoj nezavisnosti nije suprotna međunarodnom pravu, a ne da je sa njim u skladu.

On je dodao da MSP, takođe, nije u svojoj odluci od 22. jula Kosovo označio kao poseban slučaj, što su tvrdili ambasadori nekih zemalja članica Saveta bezbednosti, kao i Hiseni.

"Nikada u istoriji UN nijedna zemlja nije uspostavila državnost tako što se jednostrano otcepila od zemlje koja joj nije za to dala pristanak. Nadam se da se to sada neće desiti prvi put", naveo je Jeremić.

Hiseni je, pak, tvrdio da je mišljenje Suda "jasno", i da je njime MSP poručio da je deklaracija o kosovskoj nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom, Rezolucijom 1244 i ustavnim okvirom za Kosovo.

Pogledajte još