Šutanovac: Irak zaintersovan za dalju saradnju sa Srbijom

BEOGRAD, 5. avgusta 2010. (Beta) - Tri aviona tipa "lasta" od 20 dogovorenih isporučena su u četvrtak Iraku, a ta država zainteresovana je da Srbiju angažuje na rekonstrukciji avio-baze, izgradnji vojne bolnice i za isporuku municije svih kalibara, rekao je ministar odbrane Dragan Šutanovac za Blic od petka.

Taj list piše da je Šutanovac u četvrtak u Bagdadu razgovarao sa iračkim premijerom Nurijem al Malikijem i drugim visokim zvaničnicima o novim projektima, povratku građevinskih kompanija iz Srbije u Irak i mogućnosti za nastavak vojno-ekonomske saradnje.

Šutanovac je, kako prenosi list, ocenio da je perspektiva jako dobra i najavio da se nastavlja proširivanje saradnje odmah po formiranju nove vlade Iraka kada će biti moguće i preciznije nastupanje sa procenom vrednosti tih poslova.

Zvaničnici Iraka su, kako piše Blic, izrazili zainteresovanost da svoje vojnike i policajce školuju u Srbiji i naglasili da su odnosi dve zemlje na visokom nivou upravo zahvaljujući saradnji u oblasti odbrane.

Blic navodi i da je ova poseta Šutanovca Iraku ocenjena kao izuzeto uspešna, kao i da je protekla u jakim merama bezbednosti.

Prema saznanjima lista, zvaničnici Iraka potvrdili su svoje čvrste stavove vezane za podršku Srbiji povodom nezavisnosti Kosova i da dalje istom snagom ne podržavaju komadanje države po etničkim principima.

Šutanovac je, kako navodi list, u ime Vlade Srbije zahvalio na principijelnom stavu Iraka.

Odbrambena industrija Srbije izvezla je na svetsko tržište tokom 2009. godine robu u vrednosti od oko 300 miliona dolara. Zaključila je nove ugovore vredne više od 500 miliona dolara, pre svega sa Irakom, Alžirom i Egiptom.

Pogledajte još