Vikiliks objavio ogroman blokiran fajl na svom sajtu

LONDON, 6. avgusta 2010. (Beta-AP) - Internet sajt Vikiliks (WikiLeaks), koji je objavio procurele materijale o ratu u Avganistanu, postavio je na svoj sajt veliki zaključan fajl pod nazivom "Obezbeđenje".

To je podstaklo spekulacije da su ljudi koji stoje iza te organizacije spremni da objave još poverljivih informacija ako ih vlasti budu ometale.

Fajl od 1,4 gigabajta, veći je 20 puta od 77.000 poverljivih američkih vojnih dokumenata koji je Vikiliks objavio na internetu prošlog meseca, pa stručnjaci za dekodiranje kažu da ga je skoro nemoguće dešifrovati osim ako Vikiliks sam ne otkrije šifru.

Blogeri i novinari imaju razne pretpostavke o sadržaju fajla. Neki kažu da se tu nalazi oko 15.000 izveštaja obaveštajnih šlužbi koje su vlasnici sajta rekli da još imaju u svom posedu ali da ih nisu objavili.

Drugi, koji upućuju na to koliko je ogroman ovaj zaključani fajl, misle da bi se moglo raditi o 260.000 poverljivih diplomatskih depeša kojima je navodno imao pristup analitičar za vojna obaveštajna pitanja Bredli Mening.

Pogledajte još