Srbija ponudila Rusiji pomoć u gašenju požara

BEOGRAD, 6. avgusta 2010. (Beta) - Srbija je Rusiji ponudila pomoć u gašenju požara i izrazila spremnost da uputi obučene vatrogasce spasioce, izjavio je u petak načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

"Pre dva dana Srbija je zvanično uputila Ministarstvu za vanredne situacije Rusije pomoć u onome u čemu Srbija može da ponudi pomoć, a to su obučeni vatrogasci spasioci, i to nismo uradili kurtoazno, nego iz želje da pomognemo ruskom narodu koji se suočava sa možda najvećom kataklizmom u poslednjih 50 godina", rekao je Marić agenciji Beta.

Povodom najavljenog osnivanja Humanitarnog centra za reagovanje u vanrednim situacijama u Nišu, on je rekao da će sporazum o funkcionisanju centra u oktobru najverovatnije potpisati ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Nadam se da ćemo vrlo brzo imati konkretne primere kako će to izgledati 2012. godine. Juče je završena poseta kolega iz Ministarstva za vanredne situacije Rusije, privedeno je kraju definisanje sporazuma o funkcionisanju humanitarnog centa u Nišu. Ostaje da se uradi statut i da se sporazum potpiše u oktobru", rekao je Marić.

Pogledajte još