Ustavni sud treba da spreči sukob interesa

BEOGRAD, 7. avgusta 2010. (Beta) - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla je da očekuje da Ustavni sud spreči sukob interesa više od 5.000 funkcionera, kojima je izmenama Zakona o Agenciji omogućeno da obavljaju više funkcija.

"Ustavni sud je taj koji treba konačno da preseče. Promenjeni zakon zatečenim vršiocima javnih funkcija, a koji se nalaze i na drugim ustavno nespojivim pozicijama, dozvoljava da nastave da ih istovremeno obavljaju. Agencija tvrdi da je to loše i protivustavno", rekla je Marković za list Večernje novosti.

Skupština Srbije usvojila je 28. jula izmene Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije uz amandman po kome će svi odbornici, vojvođanski i republički poslanici moći da obavljaju bilo koju drugu funkciju do kraja mandata.

Zorana Marković je rekla da očekuje i reakcije međunarodnih institucija i da ne isključuje mogućnost da na adresu vlasti u Beogradu stignu ozbiljne kritike Brisela. "Već su nas zvali iz kancelarije EU i tražili tekst amandmana, kao i naš stav o usvojenim izmenama. Mi smatramo da su one izuzetno loše", kazala je Marković.

Pogledajte još