Poslednji rok za zajednički stav EU 9. septembar

PRIŠTINA, 7. avgusta 2010. (Beta) - Evropska unija odredila je 9. septembar kao poslednji rok za postizanje saglasnosti svih 27 zemalja članica o predlogu rezolucije šefa diplomatije Ketrin Ešton o Kosovu, rekli su diplomatski izvori za prištinski dnevnik "Zeri".

Izvori su naveli da će narednih dana i nedelja Brisel sačekati eventualni finalni dogovor svih zemalja članica, kako bi se znalo da li će Unija imati jedinstven stav o Kosovu na sastanku Generalne skupštine UN.

"Pozitivan odgovor svih zemalja bi omogućio Evropskoj uniji da u Njujorku zauzme jedinstveni stav", rekli su diplomatski izvori i naveli da je Španija najveća prepreka postizanju potpunog konsenzusa. Dodali su da bi "u slučaju postizanja unutrašnje saglasnosti EU, Beograd bio u teškoj situaciji".

"Predlog rezolucije Beograda, koja je već predata Generalnoj skupštini, direktno bi se suočio sa predlogom rezolucije EU. Prostaje jedina nada za Beograd - nedostatak saglasnosti u EU, što je često bio slučaj oko Kosova", rekli su diplomatski izvori za dnevnik "Zeri".

Pogledajte još