Ključan sporazum sa MMF-om i istrage Euleksa

BRISEL, 7. avgusta 2010. (Beta) - Evropska komisija ocenila ja da su za ekonomsku situaciju na Kosovu najvažniji načelni sporazum Prištine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i pokrenute istrage Euleksa o korupciji.

U julskoj ekonomskoj analizi Komisije u Briselu se navodi da će "niz prioritetnih akcija morati da bude ispunjeno pre nego što MMF konačno odobri 18-mesečni stend-baj aranžman od 92,7 miliona specijalnih prava vučenja" Kosovu.

Komisija u izveštaju navodi da se vlada u Prištini obavezala da budžet neće opterećivati novim izdacima i da su procene MMF-a da bi bruto društveni proizvod (BDP) na Kosovu u 2010. mogao biti uvećan 4,8 odsto, uz potrošnju i investicije kao glavne oslonce.

Ističući da su se na Kosovu dogodile prve važnije privatizacije, aerodroma Priština i Pošta i telekomunikacije, Evropska komisija ukazuje na očekivanju vlade Kosova da u 2011. od privatizacija u budžet unese 300 miliona evra. Komisija ukazuje na podatke vlade u Prištini da je nezaposlenost u prvim mesecima 2010. porasla i da sad na Kosovu ima 339.000 nezaposlenih.

Prosečne neto plate u javnom sektoru su, dodaje se, u prvom kvartalu ove godine iznosile 272 evra, što je 16,4 odsto više nego u istom razdoblju 2009.

Pogledajte još