Protest novinarskih udruženja zbog postupka Boška Ničića

BEOGRAD, 9. avgusta 2010. (Beta) - Novinarska udruženja protestovala su u ponedeljak zbog postupka gradonačelnika Zaječara Boška Ničića koji je, kako navode, zabranio svim direktorima javnih preduzeća i javnih ustanova u gradu da daju izjave za medije bez njegove prethodne saglasnosti.

Prema navodima lista "Blic" zabrana je stigla javnim preduzećima, a direktori se u strahu za svoje radno mesto pridržavaju gradonačelnikovog naloga.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović je u pismu gradonačelniku Zaječara Bošku Ničiću uputio "najoštriji protest" povodom toga. "Zaprepašćeni smo Vašom naredbom na koju nemate pravo ni po kom osnovu", naveo je u pismu predsednik NUNS.

Dodaje se da je Zakonom o javnom informisanju propisano da "niko ne sme, ni na posredan način, da ograničava slobodu javnog informisanja, naročito zloupotrebom državnih ili privatnih ovlašćenja".

I Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je postupak Ničića i upozorilo lokalne funkcionere u Zaječaru da nosioci državnih funkcija imaju zakonsku obavezu da svoj rad učine dostupnim javnosti i da odgovaraju na novinarska pitanja, sviđala im se ona ili ne.

Pogledajte još