Da li je Naomi rekla istinu?

HAG, 09. avgust 2010. (FoNet) - Na dva ključna pitanja u vezi sa spektakularnim svedočenjem Naomi Kembel na Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu sutra treba da se dobiju odgovori od Kerol Vajt i Mije Farou.

Prvo pitanje je - šta će njeno svedočenje značiti za suđenje bivšem liberijskom predsedniku Čarlsu Tejloru? Drugo je - da li je poznata manekenka rekla istinu ili samo poluistinu?

Bi-Bi-Sijev novinar Martin Plaut, koji godinama prati zbivanja u Africi i u četvrtak je bio u Hagu, kaže da je tužilaštvo bilo očigledno veoma razočarano, jer Naomi nije potvrdila da je dijamante dobila od optuženog.

Čarls Tejlor (62) ponavlja da osim nešto dijamantskog nakita, koji je njegov, nikada nije posedovao nikakve nebrušene dijamante. Glavna tvrdnja tužilaštva je da je on naoružavao pobunjenike u Sijeri Leone i od njih dobijao nebrušene, takozvane krvave dijamante.

Ako tužilaštvo ne bude moglo da dokaže da je Tejlor posedovao nebrušene dijamante, biće u velikoj nevolji. Bez Naomi, dakle, Tejloru se ratni zločini teško mogu dokazati, a slavna manekenka, u Hag dovedena upravo na insistiranje tužilaštva, taj dokaz nije dala.

Naomi je prošlog četvrtka rekla da nije pokušala da sazna ko joj je stvarno poslao vrećicu s "prljavim kamenčićima", jer joj se često dešava da dobija poklone od obožavalaca koji se ne predstave te da ih je poklonila prijatelju koji je radio za humanitarnu fondaciju Nelsona Mandele.

Tejlorovi advokati su po izlasku iz sudnice konstatovali da je tužilaštvo sa Naomi postiglo - autogol. Da li Naomi zaista nije rekla istinu?

U Hagu su, sutra od devet, predviđena dva sata za svedočenje Kerol Vajt, a potom i jedan sat za svedočenje Mije Farou. Obe su 1997. bile s Naomi i na večeri kod Mandele i sutradan nakon što je u Johanesburgu dobila "vrećicu prljavih kamenčića".

Svedočenje Kerol Vajt, koja je u to vreme bila agent Naomi, verovatno će dovesti u sumnju tvrdnju manekenke da nije bila sigurna ko joj je poslao dijamante.

Kerol je, naime, već u istrazi izjavila da su Naomi i Tejlor ne samo imali "blagi flert" nego su na donatorskoj večeri kod tadašnjeg južnoafričkog predsednika Mandele i razgovarali o poklonu.

Naomi je bila "oduševljena što će dobiti dijamante", koje joj je Tejlor kasnije te noći i poslao po nekim ljudima, ali je manekenka - koja je "očekivala veliki sjajan dijamant" - bila "razočarana kad je otvorila kesicu sa šest kamenčića kao šljunak".

Glumica Mia Farou je za istragu izjavila da je Naomi njoj i drugim gostima na doručku sledećeg jutra "ispričala nezaboravnu priču" u kojoj je kazala da su joj donosioci dijamanata rekli da ih šalje Tejlor...

Pre svedočenja Naomi Kembel, inače, suđenje Čarlsu Tejloru nije privlačilo veliku pažnju svetske javnosti, a reč je o izuzetno važnom procesu koji bi mogao doprineti i suzbijanju trgovine "krvavim dijamntima" u Africi.

Tejlor je posle Slobodana Miloševića prvi bivši šef države kome se pred međunarodnim sudom u Hagu sudi za ratne zločine u Sijeri Leone.

Tužilaštvo ga tereti da je kao predsednik Liberije u suštini upravljao pobunjencima u Sieri Leone, da ih je snabdevao oružjem, a od njih zauzvrat dobijao dijamante iz rudnika koje su kontrolisali.

U toj zemlji, koja se graniči sa Liberijom, od 1991. do 2001. je vođen brutalni građanski rat u kome je poubijano oko 120.000 ljudi. Pobunjenici su vršili strašne zločine - zverski sakatili civile, odsecali im ruke, noge i genitalije...

Možda je u tome pozadina činjenica da je Naomi dugo odlagala svedočenje u Hagu, a onda i svedočila "polovično", jer ko zna, možda Tejlor još ima "krvavih dijamanata", ali i - osvetnika.

Pogledajte još