Žene sa malim stopalima

Ekipa američkih antropolga i evolucionih psihologa izvela je zanimljiv eksperiment da bi ustanovila - zašto se muškarcima više sviđaju žene s malim stopalima?

Oni su muškarcima-dobrovoljcima koji su pristali da učestvuju u ogledu pokazali dve fotomontaže napravljene od detalja lica i delova tela desetak različitih žena i zatražili odgovor - koja je privlačnija?

Više od 75 odsto anketiranih muškaraca opredelilo se za fotomontažu napravljenu od detalja lica žena s malim stopalima dok je druga montaža, koja je, kako se pokazalo, bila kolaž delova lica žena sa velikim stopalima, privukla pažnju jedva četvrtine ispitanika...

Zašto je lice na prvoj foromontaži bilo privlačnije? Odgovor antropologa je jednostavan: žene s malim stopalima imaju privlačnija lica od onih sa velikim - bar prema "presudi" muškaraca koji su učestvovali u ogledu.

Pokazalo se takođe da je za heteroseksualne muškarce privlačnija žena sa dužim butnim kostima i uzanim kukovima kao i dama prosečne visine.

Međutim, nadmetanje još ni izdaleka nije završeno: "Ovo je najintriganatnije otkriće koje smo uopšte dobili", izjavio je za časopis Nju sajentist evolucioni psiholog Džeremi Atkinson.

On i njegova koleginica antropolog Mišel Rouvi merili su dužinu ruku, stopala i butnih kostiju kao i širinu kukova i visinu 60 belih studentkinja, a zatim sve dobijene mere upoređivali sa razlikama u merama i visini svake pojedine studentkinje.

Za merenje 16 delova tela naučnici su odabrali osam studentkinja sa najmanjim, kako su oni rekli, najkraćim stopalima, i osam njihovih koleginica sa najdužim stopalima i napravili fotomontaže od delova njihovih lica. Zatim je od 77 heteroseksualnih studenata zatraženo da odmere njihovu privlačnost.

Ponovo je više od tri četvrtine studenata kao najatraktivniji izabralo foto-kolaž od delova lica studentkinja sa malim stopalima, ali su oni takođe izjavili da su "mala ženska stopala mnogo ženstvenija nego dugačka".

Profesor Atkinson je uveren da se muškarci opredeljuju za "kratkostopalne, dugonoge i žene uskih kukova", jer su uvereni da su te mere "dokaz zdravog i srećnog detinjstva ovih žena i garant da će na svet donositi zdravo potomstvo".

Istraživači su otišli i dalje i takođe su načinili kolaž-fotografije od delova lica osam i 16 delova tela 67 muškaraca i zatražili su od 82 heteroseksualne žene da ocene privlačnost i muževnost foto-kolaža lica i tela.

Rezultati, međutim, nisu bili jasno definisani kao kad je o ženama reč: žene su se većinom opredelile za kolaž muškarca sa dugačim torzom, ali im je privlačan bio muškarac sa uzanim zglobom šake.

Po svoj prilici, ženama nedostaje odlučnost u izboru muškarca jer muževnost može biti, u evolucionom smislu, "pomešan blagoslov", tvrdi Atkinson.

"Ako žena traga i nađe 'alfa mužjaka', možda će dobiti 'dobre gene'. Ali postoje izgledi da će biti prinuđena da brzo ostane samohrana majka i sama odgaja decu, jer će njen 'alfa' otići da - gene poklanja i drugim ženama", izjavio je Atkinson za časopis Nju sajentist.

(FoNet)
ALBANI, 09. avgust 2010.

Pogledajte još