Većina stanica bez protivgradnih raketa

BEOGRAD, 10. avgusta 2010. (Beta) - U Srbiji je bez protivgradnih raketa 270 stanica, odnosno šestina od ukupnog broja, a najteža situacija je u centralnom delu zemlje gde je bez raketa i do 60 odsto protivgradnih stanica, saopštio je u utorak Hidrometeorološki zavod (HMZ).

"Protivgradne stanice u Srbiji raspolažu trenutno sa ukupno 3.615 raketa, što je prosečno oko 2,2 rakete po stanici, a minimum za efektnu zaštitu od grada je 12 raketa", kazao je agenciji Beta načelnik operative u Sektoru za protivgradnu odbranu RHMZ Zoran Babić.

Prema njegovim rečima, najteža situacija je na teritoriji Kraljeva, Kragujevca, Knića, ali i u protivgradnom centru na Bukulji, koji štiti područje Beograda, kao i na području Niša i Kruševca, gde od 40 do 60 odsto protivgradnih stanica nema nijednu raketu.

"Preraspodela raketa nije moguća", ali bi situacija mogla malo da se poboljša hitnom nabavkom od 700 do 800 raketa, koje bi se rasporedile protivgradnim stanicama koje su ostale bez njih, za šta bi novac, kako je kazao, trebalo da obezbedi država, jer HMZ nema sredstava.

Pogledajte još