Blater želi mlađe sudije

BERLIN, 10. avgusta 2010. (Beta-AP) - Predsednik Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater ocenio je da bi vrhunske međunarodne sudije trebalo da budu mlađe.

Blater je u intervjuu koji je danas objavljen na sajtu Fudbalskog saveza Nemačke najavio da će u oktobru ili novembru objaviti plan u vezi sa suđenjem na međunarodnom nivou u kome će biti sadržana i ideja o podmlađivanju arbitara.

"Svetsko prvenstvo ne bi trebalo da postoji da bi neko ko ima više od 40 godina mogao brzo da dobije još neku utakmicu na kojoj će deliti pravdu", citiran je Blater.

Pravila Fife sudijama omogućavaju da rade dok ne napune 45 godina. Blater nije nagovestio kakve bi promene u propisima mogle da budu napravljene.

Sudije su na prošlog meseca završenom Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi često bile na udaru kritika zbog pogrešnih ocena.

Najviše kritika bilo je na račin sudija u petoj deceniji života.

Prvo zbog nepriznavanja gola Frenka Lamparda u meču Engleske i Nemačke. Zatim i zbog pogotka Argentinca Karlosa Tevesa, koji je
mrežu Meksika u susretu osmine finala zatresao iako je bio u očiglednom ofsajdu.

Dvojica najmlađih arbitara u Južnoj Africi, koji su u ranim tridesetim godinama, dobili su priliku da sude polufinala, pošto su u prvim fazama takmičenja zadovoljili zahteve.

Finale je sudio 38-godišnji Englez Hauard Veb, policajac koji je napustio tu profesiju da bi u Premijer ligi bio profesionalni fudbalski sudija.

"I ja sam za profesionalne sudije, ali znam da ima i drugih mišljenja", naveo je Blater, koji nije želeo da konkretno govori o tehničkoj pomoći za sudije, poput mogućnosti gledanja video snimaka.

"To je malo komplikovano. Prvo bismo morali da svaki sistem pažljivo proverimo kako bismo videli da li je moguće koristiti ga", kazao je Blater.

Pogledajte još