Analitičar: Mišljenje MSP potvrdilo rezoluciju 1244

BEOGRAD/VAŠINGTON, 11. avgusta 2010. (Beta) - Mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova potvrdilo je da je rezolucija 12 44 Saveta bezbednosti UN i dalje na snazi, izjavio je za Glas Amerike politički analitičar Džon Zavales.

Taj stručnjak ocenio je da "u pravnom smislu, mišljenje MSP predstavlja veoma usku, tehničku odluku, u kojoj je jednostavno predočeno da sama deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje zakona", jer ona sama po sebi ne uspostavlja status državnosti ili pravo entiteta na otcepljenje, već predstavlja saopštenje o nameri autora.

"Dakle, tim mišljenjem se ne stvara osnova za priznavanje državnosti ili promenu statusa. U obrazloženju sud je ukazao da se nije bavio pitanjem stutusa i da nije izneo bilo kakve preporuke ili naredbe da zemlje priznaju nezavisnost Kosova", rekao je Zavales.

"Međutim, mišljenjem Suda se jasno stavlja do znanja da je rezolucija UN 1244 i dalje na snazi. Tom rezolucijom predviđa se rešenje postignuto pregovorima o visokom stepenu autonomije Kosova u okviru Srbije, dok se ne predviđaju bilo kakve promene statusa bez odobrenje Saveta bezbednosti UN", ukazao je on.

Pogledajte još