Rafinerije u Srbiji još ne mogu da se grade

BEOGRAD, 11. avgusta 2010. (Beta) - Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić ocenio je da eventualna rafinerija nafte u Smederevu neće smeti da počne da se gradi pre kraja 2012. godine.

"To postrojenje ne može da počne da se gradi pre nego što bude završena modernizacija rafinerije Naftne industrije Srbije u Pančevu, čak i ukoliko poslanici u Skupštini Smedereva daju zeleno svetlo za izgradnju nove rafinerije nafte", rekao je on za list Politika.

Kako je precizirao Škundrić, to je deo međudržavnog naftno-gasnog sporazuma potpisanog sa Rusijom koji ima snagu zakona i koji Srbija mora poštovati. To je, kako je istakao, već sve predočeno američko-holandskom konzorcijumu "Komiko oil" koji hoće da gradi rafineriju u Smederevu.

Prema rečima Škundrića, sa stanovišta rafinerijskih kapaciteta, rafinerija u Smederevu nema osnova da bude izgrađena jer u Srbiji postoje viškovi takvih kapaciteta. Kako navodi Politika, Škundrić je ipak je skeptičan da rafinerija tog obima može da se sagradi sa 250 miliona dolara, pogotovo ako se zna da je samo za modernizaciju NIS-a potrebno blizu 500 miliona evra.

Pogledajte još