Proizvođači traže hitne pregovore o ceni mleka

PANČEVO, 11. avgusta 2010. (Beta) – Individualni proizvođači mleka u sredu su u Novom Sadu formirali konzorcijum kako bi zajednički nastupali prema državi i mlekarama i zatražili hitne pregovore o ceni i uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka.

"U protivnom prestaćemo da isporučujemo mleko prerađivačima od nedelje, 22. avgusta", rekao je za agenciju Beta predstavnik tog konzorcijuma Uroš Šećerov.

On je pozvao ministarstva poljoprivrede i trgovine i sve relevantna prerađivače mleka u Srbiji da u petak 13. avgusta dođu na sastanak u Privrednu komoru Vojvodine kako bi se dogovorili o uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka.

Konzorcijum zahteva da otkupna cena mleka, bez PDV-a i subvencija bude 32 evrocena za litar, povećanje premija sa sadašnjih 1,5 na 5,5 dinara i subvencije od 20.000 dinara po grlu stoke. Tim merama omogućilo bi se proizvođačima da ne posluju sa gubicima i stabilizovalo bi se snabdevanje tržišta mlekom, zaključak je sa današnjeg sastanka Konzorcijuma proizvođača sirovog mleka Srbije.

Pogledajte još