Guča bre!

BEOGRAD, 13. avgusta 2010 - Jubilarni, 50. Sabor trubača u Guči, koji se ove godine održava deset dana, od 13. do 22. avgusta, dobiće svetsku notu i u takmičarskom smislu.

Po prvi put u varošici trube biraće se najbolji među petnaest stranih orkestara. Biće prisutni trubači sa 5 kontinenata.

Na ovom Saboru, koji će svečano otvoriti ministar Milutin Mrkonjić, nastupuće oko 2000 izvođača. Osim takmičarskog dela, koncerte će održati Goran Bregović i Miroslav Ilić, a po tradiciji, uvek se bira i Miss Sabora.

Predsednik opštine Lučani i prvi čovek Organizacionog odbora Slobodan Jolović izjavio je da je sve preduzeto da jubilarni sabor bude bolji i sadržajniji nego bilo koji održan do sada.

Posebnu pažnju privlače takmičenja za Prvu trubu sveta i uobičajena nadmetanja najboljih domaćih trubačkih sastava za prestižne saborske nagrade.

"Potrudićemo se da na ovoj jedinstvenoj smotri izvornog narodnog stvaralaštva bude što više kvalitetne zabave. Sve lokalne komunalne takse zadržane su na nivou od pre pet godina, dok je pristup svim programskim sadržajima besplatan", rekao je Jolović.

Naplaćivaće se samo karta za parkiranje automobila, koja će koštati 1.000 dinara i važiti za neograničen broj ulazaka u Gučhu svih deset saborskih dana, dodao je on.

Organizatori očekuju da ovogodišnja poseta daleko premaši pola miliona ljudi, pa je zato i produženo vreme trajanja Sabora, a program obogaćen zanimljivim kulturnim i zabavnim sadržajima.

Pa, nek zagreme trube, bre!

N.D.

Pogledajte još