Nesuglasice o granskom ugovoru za poljoprivredu

BEOGRAD, 13. avgusta 2010. (Beta) - Poslodavci, sindikati i država bili su nadomak potpisivanja granskog kolektivnog ugovora za poljoprivredu i prehrambenu industriju, sektor u kome je zaposleno oko 120.000 ljudi, ali je ono odloženo na zahtev poslodavaca, saznaje agencija Beta.

U Samostalnom sindikatu zbog toga su optužili Uniju poslodavaca da štiti tajkune i najavili napuštanje Socijalno-ekonomskog saveta. Izvor Bete blizak Socijalno-ekonomskom savetu tvrdi da je dogovor bio postignut, ali da je posle novih internih konsultacija Unija poslodavaca Srbije (UPS) potpis uslovila pristankom države da ugovor važi i za zaposlene u javnom sektoru.

Predstavnici države prihvatili su taj uslov, a poslodavci ni posle toga nisu pristali da stave potpis mada su, kako su naveli, spremni da nastave pregovore. U Uniji poslodavaca, međutim, tvrde da je postojala samo skica granskog kolektivnog ugovora koju je Upravni odbor Unije odbio da verifikuje.

Predsednik UPS Nebojša Atanacković rekao je agenciji Beta da je to udruženje tražilo prošireno dejstvo ugovora i za zaposlene u javnom sektoru, kako bi svi imali jednake poslovne mogućnosti na tržištu, jer je i država "veliki poslodavac".

Pogledajte još