Jedan pacijent umro od bakterije, jedan izlečen

BRISEL, 13. avgusta 2010. (Beta-AFP) - Bakterija NDM-1, otporna na skoro sve antibiotike, usmrtila je u Belgiji jednu osobu koja se vratila iz Pakistana i zarazila još jednu u Crnoj Gori, ali ta osoba je izlečena u jednoj belgijskoj bolnici, saopšteno je u petak u Briselu.

Jedna osoba iz Brisela je preminula u junu po povratku iz Pakistana, zemlje porekla, gde je inficirana, izjavio je mikrobiolog belgijske bolnice AZ VUB Deni Pijerar.

"To je bio pacijent dijabetičar. Na putu u Pakistanu imao je saobraćajnu nesreću. On je prebačen u obližnju bolnicu zbog povrede noge i kasnije je prebačen u Belgiju", rekao je Pijerar i dodao da uprkos kolistina - jakog antibiotika, pacijent nije preživeo.

Druga osoba, muškarac iz Crne Gore, inficiran je u julu bakterijom NDM-1 posle puta u tu zemlju, izjavio je predstavnik Univerziteta u Luvenu Jurij Glupčinski. Pacijent je lečen u jednoj bolnici u Anversu i njegovo stanje je bolje zbog čega je pušten kući, dodao je stručnjak i dodao da pacijent svake godine ide na godišnji odmor u Crnu Goru, gde je takođe bio u bolnici, zbog saobraćajne nesreće.

Pogledajte još